Dagblad står ved "neger" historie

16x9

Redaktøren på Dagbladet Roskilde, som var den sidste som redigerede teksten, før artiklen blev sendt i trykken, mener ikke, der er noget galt med at b

"Neger stjal bil fra 80-årig".

Den overskrift skrev Dagbladet Roskilde 18. april i en artikel om en ældre kvinde, som fik stjålet sin bil. Efterfølgende skabte artiklen og ordet 'neger' stor debat, bl.a. på Facebook, hvor adskillige danskere har kommenteret på ordvalget.

Udover ordbruget i overskriften, står der i teksten:

"Da hun kom ud igen, så hun en mand, som beskrives som neger, køre af sted i bilen."

Fed og ikke overvægtig
Men Steen Østbjerg, redaktør på Dagbladet Roskilde, som var den sidste som redigerede teksten, før artiklen blev sendt i trykken, mener ikke, der er noget galt med at beskrive en person som "neger".

"Vi havde ikke noget valg. Vi beskrev det ud fra politiets signalement af manden, og det laver vi ikke om. Jeg ville også have skrevet 'fed', hvis politiet beskrev en person som 'fed' og ikke 'overvægtig'."

"Sådan er det med mange ting, som politiet går ud med. Hvis vi først begynder at ændre politiets beskrivelse, bliver det hele svært at kontrollere," siger han og understreger at heller ingen af dagbladets læsere studsede over teksten, før den endte i landsdækkende presse.

Ville aldrig skrive 'perker'
Steen Østbjerg argumenterer for, at man ikke kan bruge ordet 'sort' eller 'farvet' i stedet.

"Jeg ved jo ikke om han er sort, det kan også godt være, at han var farvet. Jeg er ikke sikker på, at det er 100 procent det samme, som 'neger'."

"Alt hvad vi laver, gør vi med overvejelse. Og vores antagelse er, at det ikke er stødende," siger Steen Østbjerg, som derfor ikke vil love, at ordet 'neger' aldrig mere dukker op i Dagbladet Roskildes artikler.

"Det kan godt være, vi skal overveje om det er noget, vi vil gøre i fremtiden. Men hvis jeg står i den samme situation igen, vil jeg bringe det igen," siger Steen Østbjerg, som dog mener, han ville have fjernet 'neger' i overskriften, hvis han havde troet, ordet var anstødeligt.

"Jeg ville f.eks. aldrig skrive 'perker', som helt klart er nedsættende."

I internetversionen af avisartiklen har Dagbladet Roskilde dog valgt at ændre 'neger' til mand i overskriften. Således hedder artiklen "Mand stjal bil da 80-årig bar varer ind", mens ordet 'neger' stadig fremgår i selve teksten.