Anders Breivik blev presset på retsmøde

"Ingen kommentarer"

Det var den mest brugte sætning i Oslo Byret på onsdagens retsmøde i sagen mod Anders Behring Breivik, da anklagerne forsøgte at klarlægge, om Anders Breivik handlede på egen hånd den 22. juli sidste år eller ej.

Anklagerne i sagen siger, at de ganske enkelt ikke tror på, at Anders Breivik var en del af et større netværk. De mener derimod, at han handlede alene.

Derfor forsøgte de på onsdagens retsmøde at få Anders Breivik til at modsige de forklaringer, han har givet om sit netværk, Knights Templar, under tidligere afhøringer.

Breivik vil ikke latterliggøres
Det gjorde anklagerne bl.a. ved at spørge ind til to udlandsrejser til Liberia og London, hvor Anders Breivik ifølge sit manifest skulle have mødtes med andre højreekstreme.

Men på de fleste spørgsmål blev anklagerne blot mødt med "ingen kommentarer", "det ønsker jeg ikke at oplyse" eller "det har jeg ingen interesse i at fortælle om" fra Anders Breivik.

"Det var helt tydeligt, at Anders Breivik ikke kunne lide at blive presset på de spørgsmål. På et tidspunkt siger han til anklageren: "Det virker, som om du latterliggør mig. Vil du ikke godt holde dig til sagen?"," siger TV 2's udsendte, Anna Gaarslev, der overværede retsmødet.

Dødsstraf eller frifindelse
Mere ĂĄbenmundet var Anders Breivik om inspirationen til Knights Templar. Her blev Al-Qaeda udpeget som det helt store forbillede.

"Kampen eller ideologien kendetegner Al-Qaeda ved, at de bruger ekstremt brutale metoder for at påvirke samfundsudviklingen. I stor grad har de haft succes. Vi ønsker at lave en europæisk version," sagde Anders Breivik under retsmødet.

Da spørgsmålene efterfølgende handlede om martyrdom og selvmordsaktioner, udtalte Anders Breivik sig om, hvad han synes, udfaldet af sagen bør være.

"Skal man vurdere en sag som denne, er der kun to udgange: frifindelse eller dødsstraf. Jeg ser 21 års fængsel som en patetisk straf," sagde Anders Breivik.

Hvis Anders Breivik bliver idømt forvaring, er det op til retten at bestemme tidsrammen. Den maksimale ramme er 21 år, men senest tre måneder før straffens udløb kan retten forlænge rammen med op til fem år ad gangen.

Sagen mod Anders Breivik fortsætter torsdag klokken ni, hvor det forventes, at han vil blive udspurgt om planlægningen af terrorangrebet den 22. juli.