Station 2: Flere vil dræbes af politiet

I USA vurderes det, at op mod en tredjedel af alle sager, hvor politiet afgiver skud mod en borger, er et såkaldt "suicide by cop". Det vil sige sager, hvor mennesker ønsker at blive skudt og dræbt af politiet.

Men fænomenet er ikke kun et amerikansk problem. TV 2s kriminalmagasin Station 2 har fået adgang til en rapport, lavet af politiet, som viser, at det danske politiet har stået over for et menneske, der ville skydes flere gange.

Politiet har undersøgt en række sager i årerene 2001 - 2011. I denne periode har politiet stået over for mennesker, som ville dø hele otte gange. I et af tilfældende er personen blevet dræbt - politiet må dog ikke oplyse om, hvilket det har drejet sig om.

Rapporten om suicide by cop nævner flere grunde til at folk vælger selvmord på den måde - det kan være for at få andre til at foretage den handling, man ikke selv kan eller tør. Eller det kan være for at "redde sin ære" ved at dø frem for at overgive sig til politiet.

Psykisk syg kvinde truede med pistol
En af de sager, der optræder i politiets rapport fandt sted den 18. maj 2010. Dengang gik en bevæbnet kvinde ind på en tankstation i Nørresundby. Politiet kom hurtigt til stedet og afspærrede hele området.

Den psykisk syge kvinde havde kun ét ønske med sin handling - hun ville skydes. Mens politiet forsøgte at tale kvinden til ro pegede hun på dem med sin pistol. Det fik politiet til at skyde varselsskud. Til sidst lykkedes det for politiet at få kvinden til at overgive sig. Det viste sig, at kvinden havde brugt en attrappistol til at fremtvinge en reaktion fra politiet.

Underviser i "suicide by cop" på Politiskolen
Rapporten viser, at gerningsmændene, som i sagen fra Nørresundby, ofte har en psykisk lidelse. Det fremgår også, at sagerne de seneste år har taget en alvorlig drejning. Hvor suicide by cop ofte skete spontant, så er det nu planlagt.

For at gøre noget ved problemet, er suicide by cop nu blevet et emne, som man tager op på Politiskolen både i den praktiske og teoretiske undervisning.