Gratis små biblioteker vokser frem

Gratis biblioteker spirer over hele verden i protest mod e_bogsfeber

Alt imens e-bogsfeberen raser og USAs næststørste boghandlerkæde, Borders, gik konkurs sidste år - holdes der stadig liv i papirbogen.

Under Occupy Wall Street bevægelsens indtog i Zucotti Park, blev der samlet et folkets bibliotek med flere tusinde bøger. Men aktivisterne var ikke de første til at skabe biblioteker udenfor de traditionelle rammer.

Det ligner mest et forvokset fuglehus, men fænomenet hedder "gratis små biblioteker" og på halvandet år er der opsat mellem 3-400 af dem over hele verden.

Ingen udlån
Idéen er, at private ildsjæle bygger et mikrobibliotek og sætter det op i lokalsamfundet - ofte i egne, hvor adgangen til papirbøger ikke længere er givet.

Uden startkapital eller betalt arbejdskraft er foreningen 'Little Free Libraries' vokset ud til 34 amerikanske stater og 17 lande i verden. Blandt andet i Ghana, hvor en kvinde alene har sat 15 mikrobiblioteker op.

Der er gennemsnitligt 50 bøger i mikrobibliotekerne, som ikke arbejder med udlån. Her er du velkommen til både at tage og donere alt fra skønlitteratur til fagbøger.