Dansk maleri bortcencureret i Vietnam

Det forbudte billede forestiller Ruslands Vlademir Putin som dragqueen

Et dansk maleri, der karikerer Vladimir Putin, blev i al hast og sidste √łjeblik bortcensureret af de vietnamesiske myndigheder, da det skulle indg√• en udstilling under en officiel, dansk charmeoffensiv i Vietnam.

Billedet hedder 'Queen of Russia', og er malet af kunstneren Peter Ravn. Det forestiller Putin i "drag" - klædt ud som en russisk dronning. Og dét blev for meget de vietnamesiske myndigheder i forbindelse med en officiel fremvisning i november måned, hvor også Kronprins Frederik var med.

Maleriet er blandt andet en kommentar til det lovforslag, der i dag er blevet vedtaget i Sankt Petersborg, og som forbyder befolkningen at udbrede s√•kaldt "homoseksuel propaganda" - enhver form for positiv omtale af homoseksualitet - i n√¶rheden af b√łrn

Vietnamesernes reaktion overrasker ikke Anna Libak, ruslandsekspert og litteraturredakt√łr p√• Weekendavisen.

"Russerne har vist, at de sammenkobler forn√¶rmelser af deres magthavere med den √łkonomiske handelspolitik. I Rusland har man et meget konservativt syn p√•, hvad en rigtig mand er. At fremstille Putin som b√łsse er simpelthen en forn√¶rmende forn√¶rmelse. Det kan ikke live v√¶rre," siger hun til Kulturen p√• News.

Maleren Peter Ravn fortæller, at han ikke var opmærksom på russernes opfattelse af deres ledere.

"Der var nedsat en censurkomite, der skulle godkende værkerne inden de måtte komme ind på udstillingen. Mit maleri blev afvist. Komitéen kunne ikke lide titlen. Jeg tror Anna Libak har ret., men Jeg var ikke klar over, hvor grænsen gik."