Dansk teater vil ikke give Breivik penge

Anders Breivik skal ikke regne med at modtage en krone fra CaféTeatret, der sætter Breiviks politiske manifest op som teatermonolog - både i København og i Oslo.

Det oplyser teaterchef og dramatiker Christian Lollike til Kulturen på NEWS.

Anders Behring Breivik skrev sit politiske manifest forud for, at han 22. juli 2011 dræbte 77 mennesker i Oslo og på øen Utøya.

De senere uger har flere juridiske eksperter i ophavsret vurderet, at Breivik har ophavsretten til sit manifest og derfor kan stille krav om betaling fra CaféTeatret.

"Det ville jeg have det rigtigt skidt med"
Nu har CaféTeatret søgt juridisk bistand, og det er på ingen måde Christian Lollikes intention, at Breivik skal tjene penge på, at hans politiske manifest til efteråret får premiere som teaterstykke:

"Det ville jeg have det rigtig skidt med. Dog ville jeg vide, at de penge, der ryger til ham, bliver konfiskeret af politiet og givet til ofrene. Det er, hvad jeg har hørt"," siger Christian Lollike til Kulturen på NEWS.

Mangler svar på om det krænker Breivik
CaféTeatret har endnu ikke fået endelig afklaring på, om forestillingen vil krænke Breiviks ophavsret og dermed give ham mulighed for at kræve betaling.

"Vi har valgt at udskyde det spørgsmål til vi ved, hvordan det endelige manuskript kommer til at se ud. Og så vil vi på det tidspunkt tage det op med de juridiske rådgivere, som vi har"," siger Christian Lollike til Kulturen på NEWS.

Teaterstykket "Manifest 2083" har verdenspremiere på CaféTeatret i København til oktober. Dagen efter den danske premiere har Christian Lollikes forestilling premiere på teateret Dramatikkens Hus i Oslo.