Sund mad bliver billigere i 2012

16x9

Slik, pizza og andre usunde sager har aldrig vÊret fundamentet i den anbefalede kostpyramide. Og i Är fÄr danskerne ogsÄ et Þkonomisk incitament til at kontrollere den sÞde tand og fastfood-lysten. Det spÄr Henning Otte Hansen, der forsker i fÞdevareÞkonomi pÄ KÞbenhavns Universitet.

Mens den nye fedtafgift og regeringens bebudede sukkerafgift fra 2013 giver usund mad en seriÞs prisstigning, falder prisen pÄ rÄvarer som korn. Og det vil betyde, at sunde fÞdevarer stÄr over for et reelt prisfald, skriver 24timer.

"Korn er et vigtigt element i alle fÞdevarer. For eksempel fÄr svin jo ogsÄ korn at spise, sÄ prisen pÄ korn har en effekt pÄ mange andre fÞdevarer," siger Henning Otte Hansen til 24timer som eksempel pÄ, hvordan prisen pÄ en rÄvare kan pÄvirke andre fÞdevarers priser.

En langsommelig proces
Den afsmittende effekt af rÄvarepriser pÄ andre fÞdevarer er en noget langsommelig proces, da prisfaldet skal gÄ gennem flere led, fortÊller Henning Otte Hansen.

FĂždevareforskeren vurderer dog, at den almindelige dansker vil kunne mĂŠrke det reelle prisfald i sund mad i lĂžbet af i Ă„r.

Men man skal nyde det, mens det stÄr pÄ," siger Henning Otte Hansen. De Þkonomiske fordele ved at kÞbe sund mad kommer nemlig ikke til at vare evigt.

"Jeg tror, at prisfaldet pÄ korn er et engangsfÊnomen. Det er formentlig noget, vi kun kan nyde i 2012 og begyndelsen af 2013," siger Henning Otte Hansen.

Har ikke nÞdvendigvis indvirkning pÄ madvaner
Selv om der vil vÊre Þkonomisk incitament til at vÊlge en grÞn salat frem for en fedtet burger, kommer det ikke nÞdvendigvis til at betyde, at danskerne kÞber anderledes ind. Det siger ekstern lektor pÄ Copenhagen Business School, Heidi Boye, der har forsket i sunde madvaner og forbrugeradfÊrd.

"Det er jo ikke sÄdan, at forbrugerne stÄr nede i supermarkedet og siger: Skal jeg kÞbe chokolade i dag? Nej, jeg kÞber bananer, for chokoladen er blevet en krone dyrere," siger hun til 24timer.

PrisĂŠndringer skal derfor suppleres med undervisning i sund livsstil, hvis danskernes vaner for alvor skal ĂŠndres," siger Heidi Boye.

"Dem, der lever sundt, er ogsÄ dem, der er engageret i deres kost. Det krÊver, at man uddanner folk til at leve sundt, sÄ de ved, hvordan man laver sund mad. Det gÞr man for eksempel gennem undervisning i madlavning i folkeskolen. Vi kan se, at det primÊrt er uddannelse, der skal til, hvis folk skal Êndre deres vaner," siger hun til 24timer.