Politiets aflytninger forsvinder

Hos Rigsadvokaten har de pligt til at registrere hver gang politiet aflytter en borger.

Men der ligger ingen registreringer af aflytninger, som er foretaget i løbet af de seneste tre år.

Ifølge TV 2 Nyhederne er den sidste eksisterende opgørelse fra 2008, og her var antallet af aflytninger på 2.658. De efterfølgende tre år er ét sort hul.

Derfor er der ingen, som ved, hvor mange danskere, der bliver aflyttet.

Mads Flarup Christensen er generalsekretær i Greenpeace og blev under klimatopmødet COP15 aflyttet.

"Jeg blev skuffet, jeg ved jo, at det her er noget, politiet har mulighed for i forbindelse med alvorlige forbrydelser, og det er jo ikke den slags ting, Greenpeace beskæftiger sig med," siger han til TV 2 Nyhederne.

Problem for retssikkerheden
Retseksperter kalder den manglende overvågning af udviklingen stærkt problematisk for retssikkerheden.

"I princippet kunne det jo eskalere, det kunne jo være, at der var tre gange så mange aflytninger af borgerne, som der har været de foregående år," siger juraprofessor Eva Smith til TV 2 Nyhederne.

Statistikker laves indenfor kort tid
Rigsadvokaten erkender, at deres forsømmelser har skabt et problem. Lennart Lindblom garanterer dog, at statistikkerne for de sidste tre år nu vil blive lavet.

"Jeg regner med, at vi vil kunne have et overblik over, hvilke mulighed vi har for at skaffe oplysningerne indenfor ganske kort tid, og vi så vil være i stand til at lave en statistik indenfor nogle uger," siger han til TV 2 Nyhederne.

For at politiet kan få en dommergodkendelse til en aflytning, skal der være mistanke til kriminalitet, der kan straffes med minimum seks års fængsel.

Greenpeace modtog efter COP15 en bøde på 75.000 kroner.

Er du blevet aflyttet?
TV 2 Nyhederne hører gerne fra personer, der er blevet gjort bekendt med, at de er blevet aflyttet - men hvor det ikke har ført til domfældelse. Skriv til journalist Thomas Funding Therkildsen på thfu@tv2.dk.