352 bandemedlemmer er bag tremmer

Det største antal bandemedlemmer bag tremmer nogensinde skaber nye problemer

Aldrig før har så mange bandemedlemmer siddet bag tremmer, som det er tilfæld­et lige nu. Det er nemlig gennem en massiv indsats over for bander lykke­des politiet at sætte 352 bandemed­lemmer bag tremmer, siger chefen for Politiets Nationale Efterforsknings­støttecenter (NEC), Kim Kliver.

"For politiet viser det jo, at den indsats, som vi har sat i værk, vir­ker. Det er en kombination af tung ef­terforskning, Al Capone-metoden og den bagudrettede efterforskning af drabs­forsøg. Det er meget tilfredsstillende for os," siger han til TV 2.

Flere lurende konflikter under
Politiets øgede indsats og det høje antal fængslede bandemedlemmer er imidlertid ikke ensbetydende med, at banderne holder lav profil.

"Det ser udadtil stille ud, men vi kan se, at der stadig er magtkampe i forhold til at være i de attraktive kriminelle territorier. Der ligger under overfladen en række lurende konfliktscenarier. Derfor er der god grund til at holde fast i det pres, som vi har lagt," siger Kim Kliver.

Han tilføjer:

"Der er rigeligt med kriminalitet, som vi kan tage os af i de her miljøer."

"Vi flytter rundt pĂĄ tropperne"
For Kriminalforsorgen skaber det høje antal fængslede bandemedlemmer imidlertid en del udfordringer i de danske fængsler:

"Vi bruger rigtig mange ressourcer på at holde styr på, hvem der er på konfrontationskurs med hvem, så vi kan flytte rundt på tropperne af hensyn til både personalet og de andre indsatte, der ikke er bandemedlemmer," siger sikkerhedschef i Kriminalforsorgen, Michael Gjørup, til TV 2.

Samtidig er der stigende problemer med blandt andet stoffer i fængslerne.

"Vores narkotikahunde har løftet en meget stor opgave i 2011. Vi har lavet en hel del beslaglæggelser - vi er på et meget højt antal," siger Michael Gjørup uden at komme nærmere ind på, hvor stort et antal, der er tale om.

Mange overfald i fængslerne i 2010
I 2010 var der i fængslerne mange problemer med de mange bandemedlemmer, der forsatte med at bekrige hinanden bag tremmerne.

I 2010 blev der således registreret 45 banderelaterede overfald enten mod andre indsatte eller fængselspersonalet.

Kriminalforsorgen har endnu ikke gjort tallene for 2011 op.