PET: Ekstremister forbereder racekrig

De læse PET's nye rapport om trusselsbilledet i Danmark netop nu

En lille del af det højreekstremistiske miljø i Danmark er ved at gøre sig klar til en racekrig. Det vurderer Politiets Efterretningstjeneste, som netop har offentliggjort en ny rapport i forbindelse med Anders Behring Breiviks terroranslag i Norge.

PET mener, at der er personer, som er i færd med at registrere politiske modstandere og øver sig i kampsport og våbenbrug.

"Vi er bekymrede over, at vi i højreekstremistiske miljøer ser, at der bliver knyttet bånd til højreekstremistiske grupper i udlandet - grupper, som har adgang til våben. grupper, som er meget voldelige," siger chef for Politiets Efterretningstjeneste, Jakob Scharf, til TV 2 News.

"Vi er bekymrede for, at det har en radikaliserende effekt."

Jacob Scharf fortæller at efterretningstjeneste er meget opmærksom på personer, som kunne udvikle sig til at blive en 'ny Anders Breivik'

"Det, vi hver eneste dag arbejder på, der er, at forsøge at identificere personer, som forbereder og forsøger at gennemføre alvorlige strafbare handlinger med ekstremistisk baggrund."

Et mindre antal
Efterretningstjenesten mener dog ikke, at der er tale om en større gruppe.

"Det er vurderingen, at
det på nuværende tidspunkt kun er et begrænset antal personer, som har voldelig intention og kapacitet til at udgøre en sikkerhedsmæssig trussel," lyder det i rapporten.

Efterretningstjenesten skriver endvidere, at der er risiko for, at terrorangrebet i Norge i juli kan inspirere både enkeltpersoner og mindre grupper - og at forbindelser til militante grupper i udlandet samt kamptræning i udlandet kan gøre de højreradikale i Danmark mere radikale.

Brevbomber kan inspirere
I rapporten beskriver efterretningstjenesten også det venstreekstremistiske miljø i Danmark - og herunder nævnes at flere personer med tilknytning hertil er sigtet for overtrædelse af terrorloven.

"Det er PET's vurdering, at der i det venstreekstremistiske miljø er personer, som har vilje og evne til at begå alvorlig, personfarlig kriminalitet, herunder i form af
ildspåsættelser og angreb på politiske modstandere," står der i rapporten.

"Udenlandske venstreekstremistiske gruppers anvendelse af brevbomber vil i den forbindelse kunne have en inspirerende effekt."

Politiets Efterretningstjeneste vurderer dog, at terrortruslen mod Danmark ikke har ændret sig efter terror angrebet i Norge.