Hjertestartere skal ud på gaderne

Der skal være flere hjertestartere i tyndtbefolkede områder

Der skal være flere hjertestartere på gader og stræder, og der bør opsættes flere i tyndtbefolkede områder, hvor det tager længere tid for en ambulance at nå frem.

Sådan lyder hovedanbefalingerne i en rapport om hjertestartere fra Sundhedsstyrelsen, som opfordrer regioner og kommuner til at indtænke hjertestartere som en del af beredskabet i det offentlige rum. Rapporten bliver offentliggjort på en konference, som bliver afholdt af Sundhedsstyrelsen, Dansk Råd for Genoplivning og TrygFonden i dag.

Hver dag falder der i gennemsnit ni danskere om med hjertestop. Mange af dem kan reddes med en hjertestarter, men problemet i dag er, at største­delen af de næsten 5.000 registrerede hjertestartere ikke er tilgængelige hele døgnet eller hænger de forkerte steder.

Det skyldes, at mange er låst inde i virksomheder og butikker.

"Der er efterhånden rigtig mange hjertestartere i Danmark, men det nytter ikke noget, at man låser dem inde. Derfor anbefaler vi, at flere hjertestartere skal placeres ude i det fri, hvor danskerne falder om, og hvor de er tilgængelige også uden for virksomheder og butikkers åbningstid," siger direktør i Sundhedsstyrelsen, Else Smith, til TV 2.

For få hjertestartere blier registreret
Else Smith fremhæver, at der bør være frit tilgængelige hjertestartere, hvor der er "høj risiko for en forekomst af hjertestop." Det vil sige på steder, hvor mange mennesker ofte er samlet som f.eks. lufthavne, banegårde og handelsstrøg som Strøget i København.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er der cirka 15.000 hjertestartere i hele landet, men kun en tredjedel af dem er registreret i Trygfondens register, som alarmcentralen for eksempel bruger ved opkald om hjertestop.

"En af de største udfordringer er at få et overblik over, hvor der er hjertestartere. Alle ved, hvor der er en hæveautomat og en postkasse i nærområdet. Det skal også være tilfældet med en hjertestarter - både i storbyerne og i de tyndtbefolkede områder," siger Else Smith.

Hun håber, at f.eks. et iøjefaldende logo eller skilt for hjertestartere vil kunne få folk til i højere grad at lægge mærke til, hvor hjertestarterne hænger.

Hjertestarter i boks med sms-kode
Odense fik i onsdags sin første hjertestarter på gaden i midtbyen, hvor den er tilgængelig for alle på alle tider af døgnet.

Der er imidlertid flere udfordringer ved hjertestartere i større byer, fortæller formanden for Langelands Hjertestarterforening.

"Vi tror ikke, at hjertestarten kan få lov til at være i fred i de større byer, hvor der f.eks. er gang i bylivet med fulde mennesker om natten. Derfor er vi blevet nødt til at sætte den bag lås i en specieldesignet boks, som kan åbnes ved hjælp af en firecifret kode. Koden får man oplyst ved opkald til alarmcentralen," siger Henrik Schakow.

Henrik Schakow har i samarbejde med overlægerne Axel Brandes, Finn Lund Henriksen og Mogens Lytken Larsen designet boksen. Det er AED Center på hjertemedicinsk afdeling B på Odense Universitetshospital, der har givet Odense kommune hjertestarteren som et forsøg.

Artiklen fortsætter under playeren

30 sekunder bedre end slet ingen hjertestarter
Alarmcentralen kan desuden åbne til hjertestarteren ved at sende en sms til det specieldesignede skab.

"Det tager måske 30 sekunder at få koden fra alarmcentralen eller at alarmcentralen åbner for boksen, men det er stadig bedre end, hvis hjertestarteren er stjålet eller ødelagt. Hvis bare man anvender en hjertestarter inden for tre minutter, så har mennesker 75 procents chance for at overleve," siger han.

Regioner og kommuner skal indtænke hjertestartere i beredskab
Et andet problem med at have hjertestartere på gader og stræder er, at nogle hjertestartere ikke kan tåle en tempereatur under 10 grader, mens andre ikke kan holde til en temperatur under frysepunktet. Derfor er boksen designet, så temperaturen aldrig falder under 10 grader.

Ifølge Henrik Schakow vil det koste kommunerne cirka 20.000 kroner for hver hjertestarter og tilhørende boks, som sættes op i det offentlige rum.

I dag er det hovedsageligt private virksomheder, forretninger, foreninger og andre, som står bag de 5.000 registrerede hjertestartere i Danmark.