EM i fodbold har kostet 9000 hunde livet

16x9

I Ukraine er mindst 9000 herreløse hunde aflivet på grund af EM i fodbold til sommer

I den ukrainske hovedstad Kiev fandt et herreløst gadekryds af en hund en morgen en stump pølse, som den hurtigt guffede i sig. Hunden, som kvarterets beboere kaldte Nadia, kollapsede kort efter. De næste to timer lå hunden med smertefulde kramper. Den gøede og peb højlydt, mens fråde og blod dryppede ud af munden på den.

"Hvad har de straffet dig for, min gode pige," sagde en ældre kvinde, mens hun duppede den med vand, indtil Nadia endelig døde.

Det er nyhedsbureauet AP der kan berette om Nadias pinefulde død. Men Nadia er langt fra den eneste af Ukraines mange tusinde herreløse hunde, hvis liv er endt i en smertefuld død.

Værter for EM i fodbold
I forbindelse med at Ukraine, sammen med Polen, er værter for EM i fodbold til sommer, har myndigheder skærpet indsatsen mod de mange herreløse hunde, der ofte optræder i flokke i byernes parker og gader.

AP har været i kontakt med de lokale arrangører i byerne Kiev, Donetsk, Kharkiv og Lviv, og de samlede tal viser at flere end 9000 herreløse hunde er blevet aflivet i år.

Et rent slagtehus
Ukrainske dyreværnsforeningen mener at tallet er langt højere.

"Det er et rent slagtehus," siger Asya Serpinska fra den ukrainske sammenslutning af dyreværnsgrupper til AP.

Officielt har myndighederne lovet at bekæmpe problemet med de mange herreløse hunde ud fra en international anerkendt praksis, hvor hundene indfanges, steriliseres og lukkes ud i områder, hvor de ikke generer mennesker, eller der findes et hjem til hundene.

Aflivet med tuberkulose-piller
Det sker dog ikke i praksis, siger dyreværnsgrupperne. I mange tilfælde bliver der, som i Nadias tilfælde lagt forgiftet mad ud. Analyser har vist, at pølsen som Nadia spiste, indeholdt Isoniazid-piller, som bruges til at behandle mennesker med tuberkulose, men som er dødelige for hunde.

Det europæiske fodboldforbund UEFA afviser at de skulle have lagt pres på de ukrainske myndigheder for at komme problemet med de mange herreløse hunde til livs.

3.000 bidt af de herreløse hunde
Dyreværnsgrupper erkender at det er et problem med de herreløse hunde. Sidste år blev der således rapporteret om 3.000 personer alene i Kiev, der blev bidt af en herreløs hund. Problemet er ifølge dyreværnsforeningerne at myndighederne har valgt den billigst mulige løsning, der er forbundet med store smerter for hundene.