Tobias tog skade af mors lykkepiller

Toårige Tobias har hypermobile led og udvikler sig ikke fysisk som andre børn.

Derudover har han også problemer med øjnene, som han ikke helt har kontrol over.

Hans læge mener at skaderne skyldes, at hans mor Tina Schmidt tog lykkepiller under sin graviditet.

Og der kommer stadig nye anmeldelser om alvorlige bivirkninger ved gravides brug af lykkepiller. Siden marts har Lægemiddelstyrelsen advaret om at antidepressiv medicin kan have afgørende konsekvenser for fostre og nyfødte.

Kritik for sen udmelding
Alligevel er styrelsen bekymret over at et stort antal kvinder stadig bruger antidepressive midler under deres graviditet.

Tobias er en af i alt 86 sager, der er blevet anmeldt til lægemiddelstyrelsen om fosterskader misdannelser og i flere tilfælde dødsfald. Alene fra juni til september er 12 nye sager dukket op.

Lektor Lise Aagaard har forsket i bivirkningerne ved antidepressiver. Hun mener at lægemiddelstyrelsen har været alt for sent ude med sine advarsler.

"Lægemiddelstyrelsen har jo kendt til de her data siden 2007, og i 2011 går de ud og advarer, så jeg tror der er nogle kvinder, der gerne ville have haft informationen før," siger hun.

Mener informationen var der
Overlæge i Lægemiddelstyrelsen Steffen Thirstrup erkender, at det bekymrer styrelsen, at mange gravide oplever bivirkninger, men han mener, at informationen har været tilgængelig.

"Jeg synes, informationen er der, og informationen har været der, og den er tiltaget her gennem 2011. Jeg er sikker på, at lægerne i dag ved, hvad de skal gøre, når de står over for en gravid, der er deprimeret," siger han.

I Egtved er Tina Schmidt bitter over, at hverken hun eller hendes læge kendte til risikoen ved at tage lykkepiller.

"Havde jeg vidst, hvad jeg ved nu, havde jeg ikke taget pillerne. SĂĄ havde jeg haft grundlag for at tage en anden beslutning end jeg havde dengang reelt," siger hun.