Nyheder

Sjældent at danske nævninge trues

Politiet tager anmeldelse alvorligt _ sjældent at danske nævninge trues

Det er sjældent, at der i Danmark fremsættes trusler mod nævninge, som det angiveligt er sket i forbindelse med sagen om det såkaldte æresdrab i Slagelse.

Sådanne trusler betragtes med stor alvor og kan give op til otte års fængsel.

Men flere af nævningene føler sig ifølge Ekstra Bladet truet, og mindst én af nævningene har anmeldt truslerne til politiet.

"Jeg kan sige og bekræfte, at vi har en sag kørende om eventuelle trusler mod nævninge under den sag, vi snakker om, i Østre Landsret," siger chefkriminalinspektør Per Larsen, Københavns Politi, til TV 2 | NYHEDERNE.

"Det, der jo bekymrer os i den anledning er, at hvis der er basis for at konstatere, at der virkelig er lavet trusler mod nævninge, så er det meget alvorligt. Hele vores retssystem bygger jo på, at man køre en fuldstændig upåvirket retssag, der kan give en fair behandling til alle parter i sagen," siger Per Larsen.

Mangler respekt for retssystemet
Men netop æresdrabssagen, der kører under store sikkerhedsforanstaltninger ved Østre Landsret i København, er omgærdet af ualmindelig meget mangel på respekt for selve retssystemet, fortæller TV 2 | NYHEDERNEs reporter Janni Pedersen.

"Nu hører vi om trusler mod nævninge, tidligere har vi hørt om utallige trusler mod vidner, der skulle stille op i retssalen.

Som for eksempel: 'Vi ved, hvor dine børn går i skole' - eller: 'Det vil være bedst for dig, hvis du slet ikke møder op i retssalen'," fortæller Janni Pedersen.

Og selv om lokalet, hvor retssagen føres, er stort, er det meget nemt for tilskuerne, hvoraf mange kommer fra det pakistanske miljø, at genkende nævningene, tilføjer hun.

Politiet er talstærkt til stede både uden for landsretten og i selve bygningen, ligesom alle, der skal ind til retsmødet, undersøges med metaldetektorer. Så der er i hvert fald sørget for nævningenes sikkerhed i retssalen, konstaterer Janni Pedersen.

Trusler uden for retslokalet
Men ifølge Ekstra Bladet er det uden for retslokalet, at nogle af nævningene har haft ubehagelige oplevelser.

En af nævningene har i pauser i sagen fortalt politifolkene, at pakistanske tilhørere er fulgt efter vedkommende efter retsmøderne.

En anden nævning har været udsat for hærværk og sabotage. Ifølge Ekstra Bladet er bremsekablerne på hans cykel blevet revet over under retsmødet.

Isoleret set et banalt og tilsyneladende tilfældigt tilfælde af hærværk. Men dagen efter var bremseklodserne på hans reservecykel også ødelagt, hvilket tyder på, at nogen har holdt skarpt øje med nævningenes ankomst til retsbygningen.

Samme dag modtog et af hans familiemedlemmer et første truende opkald fra en pakistansk mand, og opkaldene fortsatte i dagevis, skriver Ekstra Bladet.