Ambassadør: Ballademagere er simple tyve

16x9

De voldsomme optøjer hærgede i nat for fjerde døgn i træk store dele af England.

Blandt andet i landets tredjestørste by, Manchester, som oplevede de værste uroligheder i 30 år.

Men at opstanden på den måde breder sig som en steppebrand er ifølge Danmarks fungerende ambassadør i London, Karen Melchior, ikke længere et udtryk for en egentlig manifestation af en generel utilfredshed.

"Mange steder ser det nu ud som simpel berigelseskriminalitet mere end noget, som er politisk motiveret. Metropolitan Police taler om såkaldt copy cat-kriminalitet, hvor folk simpelthen går ud og kopierer det, de har set i fjernsynet," siger Karen Melchior.

Både den britiske premierminister, David Cameron, og indenrigsminister Theresa May var i går ude at kalde de scener, der nu udspiller sig, for simpelt tyveri og hærværk.

Og ifølge Karen Melchior vækker det i England bekymring, at en enkelt lille gnist på den måde kan antænde landet og få det til at eksplodere som en sand krudttønde.

"Folk i de berørte bydele er frustrerede og skræmte, men der hersker også en forbløffelse og en fortvivlelse over, at det kan ske. Og at ens landsmænd kan opføre sig på den måde," siger hun.

I nat gik mange butiksejere på gaden og dannede en slags private vagtværn, for at beskytte deres ejendele.

Og utilfredsheden og frustrationerne rettet mod uromagerne breder sig på samme måde som de optøjer, de står bag.

"Flere steder vil beboerne ikke finde sig i det længere. På Twitter og Facebook taler folk om, at det er "vores kvarterer", og de går samlet på gaden og rydder op efter urolighederne," siger Karen Melchior.