Nyheder

Hundeæde: Næppe grund til at købe dyrt

Trofasts måltider kan også købes for dyrt, viser undersøgelse

De fleste hundeejere vil gerne tilbyde deres "firbenede" et rigtigt godt liv. Det kan man sagtens uden at punge ud til kostbart hundefoder med et dyrt navn.

Af Steen Selvejer

Skal man forkæle sin hund og give den et godt liv, er der mange måder at gøre det på. Men der er næppe grund til at købe det dyreste luksusfoder - eller premium foder, som det ofte kaldes i annoncer.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af Forbrugerrådets magasin Tænk+Test i samarbejde med Dyrenes Beskyttelse: Selvom luksusfoderet er op til fem gange dyrere end det billigste alternativ, så lever en almindeligt sund hund ikke bedre på første end på økonomi-klasse - rent fodermæssigt.

Konklusionen må være, at pengene i stedet kunne gives bedre ud til aktiviteter for hunden så som lydigheds-, agility- eller sportræning en gang om ugen: Et godt hundeliv handler om mere end blot foder ...

Analyseret i laboratorie
I alt 21 forskellige typer foder blev underkastet laboratorieanalyser. Formålet var at finde ud af, om produkterne nu også dækkede en normal hunds ernæringsmæssige behov. Derfor måltes mængderne af protein, fedt og kulhydrater i hvert produkt. Samtidig skulle analyserne vise, om indholdet af mineralerne kalcium og fosfor levede op til de internationale standard-krav. Ligeså blev der set på, hvilke nødvendige aminosyrer og fedtsyrer hunden ville få ved at æde det pågældende foder. Sidst men ikke mindst blev indholdet i foderprøverne holdt op mod indholdsdeklarationerne for at afgøre, om foderet holdt, hvad det stillede - om ikke hunden så i al fald hundens ejer - i udsigt.

Resultatet er en god nyhed for de hundeejere, der hele tiden har valgt at skele til pengepungen, når Trofast skulle have en ny sæk foder:

Lever op til kravene
"Alle de produkter, som vi har undersøgt, lever op til de ernæringsmæssige krav," siger Helle Friis Prochowsky, dyrlæge ved Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole, til Tænk+Test efter at have gransket data fra analyserne.

Altså kan almindeligt raske hunde sagtens få dækket deres ernæringsmæssige behov af selv mere "venligt prissatte" fodertyper.

"Det vigtigste er at holde øje med, om hunden trives med det foder, den får," mener Helle Friis Prochowsky.

Kravene til næringsindholdet til hundefoder bunder i det en hunds fysik har behov for: Proteiner er nødvendige af hensyn til blandt andet muskelopbygning, mens fedt er en vigtig energikilde. Men der skal være en fornuftig balance mellem disse to livsvigtige næringskilder.

Når analysen også ser på f.eks. indholdet af aminosyrer, er det fordi, hunde ikke selv kan fremstille disse byggestene til proteiner i kroppen. Det samme gælder linolsyre: Også det må hunden have via kosten. Det glædelige er, at alle undersøgte produkter indeholdt tilstrækkelige mængder protein, fedt, aminosyrer og linolsyre.

Kalcium og fosfor skal der også være i tilstrækkelige mængder i hundens kost - og det i et rigtigt blandingsforhold. I modsat fald kan det gå ud over hundens vækst og/eller give problemer i knoglerne. PÅ dette punkt viste nogle produkter sig bedre end andre - men ingen af de dårligste produkter havde så store mangler, at det skulle give problemer for hunden.

Anbefalede det dyre
Der er ingen generelle anbefalinger for indholdet af omega-3 fedtsyrer i hundefoder. Men disse fedtsyrer forebygger hudallergi og er også gavnlige for hundens led. Og analysen viste, at der er ret markant forskel på indholdet af omega-3 fedtsyrer produkterne imellem. Men forskellene følger ikke priserne: Flere premium fodertyper havde et lavt indhold, mens alle de billigste fodertyper generelt ikke indeholdt tilstrækkelige mængder.

Sidder man nu og funderer over, hvorfor ens dyrlæge eller hundekennelen anbefalede et relativ dyrt foder og ikke et af de billige, så er der forklaringer.

Formanden for de praktiserende dyrlæger, Johannes Hecht-Nielsen forklarer til Tænk+Test, at dyrlægerne oprindeligt begyndte med at sælge specialfoder til syge dyr. Siden kom normalfoderet til. Dyrlægerne har ikke lavet analyser af de enkelte fodertyper, men vælger gerne at anbefale foder fra producenter, de har gode erfaringer med.

"Det er vores opfattelse, at hunde trives bedre og lever længere, efter at de dyre produkter er kommet på markedet," forklarer han til Forbrugerrådets blad.

Erfaringer tæller
Vibeke Knudsen, direktør i Dansk Kennelklub, er helt på det rene med, at mange opdrætter anbefaler premium foder, når de sælger en hund.

Igen skyldes det opdrætterens erfaringer med foderet, siger hun.

Hun erkender dog, at mange opdrætter får store rabatter og gratis hvalpefoder i pakker at give med familiens nye medlem med på rejsen til dens nye hjem. Ikke så underligt, mener hun, for opdrættere køber meget foder, og det giver rabatter, siger hun.

Og jo: Der er forskel på kvaliteten af det protein, der findes i de forskellige typer af foder. Men som forbruger kan man sjældent se det på pakkerne og laboratorieanalyserne kan ikke afsløre, hvorfra proteinet i foderet stammer:

Alligevel forskelle
Nogle foderproducenter reklamerer med, at proteinet i deres foder kommer fra rent kød og æg. Billigere protein kan udmærket komme fra hud, hår og slagterirester. Men det alene kan ikke redegøre for hele prisforskellen på de forskellige fodertyper.

"Man plejer at sige, at 10 procent af prisforskellen mellem et økonomifoder og et premium foder stammer fra bedre råvarer," siger dyrlæge Kim Hesvang, Vital Pet Group, som producerer økonomifoder til blandt andre de store dagligvarekæder Coop Norden, Dansk Supermarked og SuperGros.

Resten af prisforskellen "kommer fra bedre emballage, markedsføring med mere," mener han.

I øvrigt er kvaliteten af proteinet i de råvarer og det færdige hundefoder steget meget siden problemerne med kogalskaben meldte sig, afslører Kim Hesvang: Kvæg og svin må ikke længere få kød- og benmel i foderet. Det bruges derfor i foder til kæledyr som netop hunde. For de kan ikke få kogalskab, forklarer han.