Fandt benzinflasker i træer på Utøya

16x9

Den norske massemorder Anders Behring Breivik havde hængt glasflasker med benzin op i træer på øen Utøya, hvor han skød og dræbte 69 unge fra Arbeiderpartiets Ungdomsforbund (AUF).

Det oplyser chefen for den norske beredskabstrop Delta, Anders Snortheimsmoen, i et stort interview med det tyske magasin "Der Spiegel."

Det norske politi har tidligere oplyst, at beredskabstroppen frygtede, at der var tale om sprængstof, og derfor blev politiets bomberyddere sendt ud til Utøya, skriver den norske avis Aftonbladet.

Ifølge Breiviks advokat, Gert Lippestad, er Anders Breivik endnu ikke blevet afhørt om benzinflaskerne.

Var tæt på at skyde Breivik pga. ledning
I interviewet med "Der Spiegel" fortæller Snortheimsmoen desuden, at beredskabstroppen delte sig i to grupper, da den klokken 18.25 ankom til Utøya - og at den ene gruppe opdagede Breivik, da han stod i nærheden af vandet.

Politiet råbte til ham, at han skulle række hænderne i vejret og smide sine våben. Snortheimsmoen fortæller, at Breivik smed riflen - som han holdt i hånden - men at han ikke rakte hænderne i vejret og i stedet begyndte at gå mod betjentene.

Betjentene opdagede derefter, at der stak en ledning ud af Breiviks jakke, og de frygtede, at ledningen kunne være koblet til sprængstof.

Hvis ikke en betjent fra den anden gruppe havde opdaget, at ledningen gik op til Breiviks øre, var han blevet skudt, fortæller Snortheimsmoen.

Klokken 18.27 blev Breivik anholdt.

Breivik var på Utøya til klokken 01.30
Den første halve time blev Anders Breivik bevogtet af én enkelt politibetjent på det sted, hvor han var blevet anholdt, mens beredskabstroppen hjalp de tilskadekomne og søgte efter eventuelle medsammensvorne på øen.

Breivik var under den halve time afskåret fra at se ofrene for den massakre, som ved hans hånd netop havde udspillet sig på øen.

Efterfølgende blev han ført hen til et hus på øen, og først klokken 01.30 blev han sejlet fra Utøya, fortæller Snortheimsmoen.