Terrorsigtet lagde manifest pĂĄ nettet

Den terrorsigtede Anders Behring Breivik har kort før angrebene i Oslo og massakren på Utøya publiceret et 1500 siders langt manifest og en 12 minutter lang video, hvor han beskriver angreb af samme art som dem, han udførte fredag.

Det bekræfter kilder i politiet over for TV2 Norge.

I manifestet, som Breivik kalder "A European Declaration of Independence", gør han blandt andet rede for sine politiske standpunkter.

Derudover beskriver han i detaljer, hvordan et angreb skal gennemføres. Lige fra instruktioner om, hvordan man benytter en bilbombe til hvad slags udstyr, man skal bruge i et angreb.

Bagest i manifestet er der vedhæftet en række billeder af Breivik, hvor han blandt andet poserer med et skydevåben.

Men mest interessant er nok, at manifestet indeholder en detaljeret dagbog, som strækker sig fra den 2. maj til den 22. juli. Her kan læserne dag for dag følge den proces, som endte med det grusomme angreb fredag.

Bemærkelsesværdigt omtaler Breivik også i dagbogen, at han til en udklædningsfest i Norge har tænkt sig at klæde sig ud som politimand, og den 18. juli skriver han så:

- Den "indre ladning" er komplet. Har lastet alt i ind i varebilen.

Den 22. juli skriver han:

- Jeg tror, at dette vil blive mit sidste indlæg. Det er nu fredag den 22. juli, kl. 12.51.

Om selve bombeangrebet står følgende:

- Dag 82: Iværksætte eksplosionssekvenser på forhåndsbestemte steder.

Manifestet blev en time før angrebet sendt til Terhi Kiemunki i det finske parti Sannfinländarna.

- Jeg ved ikke, hvorfor jeg fik meldingen. Det er chokerende, siger Kiemunki til Verdens Gang.

Sannfinländarna er et højrenationalistisk parti i Finland.

Omtrent en time efter, at manifestet blev sendt, eksploderede bomben i Oslos indre, som kostede syv mennesker livet. Kort efter tog Anders Behring Breivik videre til øen Utøya, hvor han skød og dræbte mindst 85 personer.

I videoen, som den terrorsigtede ogsĂĄ har lagt ud i cyberspace, sammenligner han sig med en tempelridder og opfordrer til en ĂĄrelang krig mod marxisme og islamisme.