Død af rottesygdom efter skybrud

16x9

En 62-årig mand er død efter at have fået sygdommen Leptospirose.

Smitten er sandsynligvis sket gennem kontakt med kloakvand ved oprydning af oversvømmede kældre efter skybruddet i København 2. juli. Det oplyser Statens Serum Institut.

I alt er to smittede. Begge personer har ryddet op i kælderen efter skybrud­det. Ved oprydningen er de sandsynlig­vis kommet i kontakt med kloakvand, der er forurenet med rotteurin, som kan indeholde de bakterier, der forårsager Leptospirose.

Smitter via direkte kontakt med urin
Leptospirose er en sjælden sygdom som skyldes infektion med bakterier af arten Leptospira.

Bakterierne findes i mange dyr, men i Danmark er det som regel bakterier fra rotter, der er ĂĄrsag til sygdom.

Sygdommen overføres ikke fra person til person, ved kontakt med døde rotter, ved rottebid eller gennem fødevarer/drikkevand. I stedet smitter den via direkte kontakt med urin fra smittede dyr.

Symptomerne på Leptospirose er i begyndelsen ofte ukarakteristiske og kan minde om influenza. Der kan forekomme høj feber, hovedpine, muskelsmerter og rødsprængte øjne.

Skærper overvågningen
I de alvorlige tilfælde, Weils sygdom, ses relativt hurtigt indsættende svigt af de vitale organer, hvor særligt funktionen af lever, nyre og koagulationssystemet er påvirket.

Statens Serum Institut skærper nu overvågningen af smitte med den alvorlige Leptospirose, efter en mand har mistet livet.

"Vi ved endnu ikke, om der kommer flere tilfælde af smittede københavnere. Vi skærper overvågningen og kigger i de anmeldesystemer, som vi har," siger Robert Leo Skov, overlæge på Statens Serum Institut.