Danskere siger nej til værnepligt

16x9

Et flertal af danskerne vil gerne skrotte værnepligten. Socialdemokraterne er enige

Et flertal af danskerne vil gerne skrotte værnepligten.

61 procent melder sig i en ny Gallup-måling "enige" eller "overvejende enige" i, at vi bør suspendere værnepligten til fordel for et professionelt militær med soldater, som melder sig frivilligt under fanerne.

Dermed tegner det til et markant holdningsskifte i befolkningen, som ellers var delt i spørgsmålet for blot få år siden, skriver Berlingske søndag.

Meningsmålingen er vand på socialdemokraternes mølle.

"Vi mener også, at værnepligten skal afskaffes. Militæret løser i dag højt specialiserede opgaver, som skal klares via professionelle ansættelser," siger S-profilen Henrik Dam Kristensen til Ritzau.

I den røde plan "Fair Løsning", som S og SF går til valg på, fremgår det, at partierne ikke længere vil bruge Forsvarets "sparsomme midler til at tvinge unge mænd til at gennemføre en kostbar uddannelse som soldat"

Nyt forsvarsforlig i 2014
Men nĂĄr partierne i Folketinget skal forhandle et nyt forsvarsforlig i 2014, skal der samles bred opbakning, lyder det fra Henrik Dam Kristensen.

"Og hvis du spørger mig, om afskaffelse af værnepligten bliver den største og vigtigste opgave for en ny regering, så er svaret nej," tilføjer han.

Forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V) vil foreløbig holde liv i værnepligten.

"Det står i Grundloven, at vi har værnepligt i Danmark. Men vi har jo politisk besluttet at undersøge værnepligtens fremtid, og den undersøgelse fremrykker vi til 2012 fremfor 2013," siger hun ifølge Berlingske.