DF åbner for statsgarantier til banker

Staten skal stille garanti til udlandet, hvis danske banker fusionerer, foreslår DF. Ekspert bakker op.

Oven på de sidste dages krise i den danske banksektor har politikerne afvist at komme bankene til hjælp med flere skattekroner. Men nu bryder Dansk Folkeparti borgfreden, skriver Politiken.

Partiet er som det første parat til at diskutere en ny statsgaranti for lån, som pengeinstitutterne har optaget i udlandet.

Den udenlandske gæld står ofte i vejen for, at de danske banker kan fusionere og skabe en sundere forretning. Når pengeinstitutterne fusionerer, kan de internationale långivere af frygt for konsekvenserne nemlig kræve, at bankerne betaler deres gæld tilbage her og nu.

Derfor bør staten give de udenlandske långivere garanti for lånene til de danske banker, foreslår finansordfører Kristian Thulesen Dahl (DF).

- Vi vil gerne lave specifikke ordninger, der hjælper det lille pengeinstitut med en statslig garanti på den her internationale långivning, som gør, at de her internationale långivere siger, at de vil afstå fra at lade det hele forfalde til betaling i forbindelse med fusionen, siger Thulesen Dahl til Politiken.

Professor Jesper Rangvid fra Institut for Finansiering på Handelshøjskolen i København, CBS, har advaret imod mere støtte til bankerne, men han vurderer, at DF's målrettede forslag giver mening.

- Det kan være et problem for pengeinstitutterne at gennemføre en fusion, hvis de internationale långivere kræver deres tilgodehavender udbetalt, siger professoren til Politiken.

- I fald bankerne skal have en håndsrækning, kan det her være en af de få ting, der kan være fornuftige at gøre.

Han understreger dog, at garantien ikke er uproblematisk, fordi staten kan ende med regningen, hvis det ender med et bankkrak selv efter fusionen.

/ritzau/