Patrick mærket af VTEC tre år efter

Fireårige Patrick Molnit blev for tre år siden ramt af en VTEC-kolibakterie. Den dag i dag er han stadig mærket af sygdommen.

"Han er ikke lige så høj som sine venner, han løber ikke lige så godt og så får han diarré, når han bliver forkølet," fortæller Patricks mor, Gitte Molnik til TV 2 | NYHEDERNE.

Der gik seks måneder fra Patrick blev syg, til lægerne fandt årsagen. Imens blev hans tilstand værre.

"Han havde tynd mave hele tiden. Når han ikke selv kan fortælle, hvad der er galt og bare gør tegn til, at han har ondt i maven, så ved man ikke, hvad fanden man skal gøre," siger Patricks far, Jimmy Molnik.

Gitte Molnik tilføjer:

"Det var dybt frustrerende, at vi ikke kunne finde ud af, hvad der egentlig var galt."

Netto-spegepølse bag udbrud
I Danmark har der været to sygdomsudbrud med den her art colibakterier.

Første gang i 2004, hvor 25 personer blev inficeret. Her mistænkte man økologisk mælk fra Thiese Mejeriet. Mejeriet trak sine produkter tilbage, men blev senere frikendt.

Anden gang var i 2007. 20 personer blev smittet og årsagen viste sig at være en økologisk oksespegepølse på tilbud i Netto.

På Statens Serum Institut opklarer man egentlige udbrud, der stammer fra Danmark.

"Vi opdager dem ved, at de regionale sygehuse sender bakterier ind til os. Så tager vi nogle dna-fingeraftryk af bakterierne og sammenligner dem. Er der to ens, sætter vi en undersøgelse i gang," siger Flemming Scheutz fra Statens Serum Institut.

I øjeblikket står et akut beredskab klar, hvis der viser sig en smittekilde her i landet, men det er langt fra sikkert:

"Jeg anser risikoen for, at der kommer udbrud med VTEC igen som meget lille," siger Flemming Scheutz.