"Disciplin har skabt min succes"

TV 2 | NYHEDERNE har de seneste par dage sat fokus på børneopdragelse. Det sker i kølvandet på udgivelsen af bogen "Kampråb Fra En Tigermor." Her fortæller den kinesisk-amerikanske juraprofessor Amy Chua, hvordan hun har opdraget sine to døtre med streng disciplin.

Bogen har skabt voldsom debat - ogsĂĄ herhjemme. Men disciplin virker. SĂĄdan lyder det fra en ung, dansk kvinde, som selv har oplevet en barndom fuld af det, mange vil kalde skrappe regler.

Mai Manniche er 27 ĂĄr gammel og virksomhedsleder med 10 ansatte under sig. Hun er ikke i tvivl - regler og disciplin har betydet alt for hendes succes:

"Det har betydet rigtig meget for mit arbejde i dag, hele min opvækst, og hvilke ting jeg har fået med mig i forhold til min disciplin og hvordan jeg arbejder og i forhold til hvordan jeg er som menneske," siger Mai Manniche til TV 2 | NYHEDERNE.

Nul fjernsyn og druk
Mai Manniche er opdraget i en hel normal kernefamilie, men noget var anderledes:

"Vi fik ikke fjernsyn på værelserne, vi havde faste sengetider og vi måtte ikke gå ud og drikke. Der var mange regler for, hvordan vi skulle leve livet. Men jeg synes, det var rigtig rart, fordi mange beslutninger blev truffet for mig."

De mange regler resulterede heller ikke i det store teenageoprør - tværtimod. Mai Manniches mor er i dag hendes vigtigste sparringspartner.

Hvorfor sætte så mange begrænsninger for sine børn?

"For os var det egentlig ikke begrænsninger. Det var det det modsatte. Vi ville gerne, at det blev elskværdige børn, venlige børn og børn, der udnyttede deres talenter.

Mai Manniche stemmer i:

"I virkeligheden synes jeg, at det har været meget positivt, fordi man lærer, hvordan man klarer sig bedst og ikke bare kommer til en høj stilling ved at læne dig tilbage og sige: "Det fikser mor bare lige". Man lærer virkelig at knokle for tingene."

Sløser med opdragelsen
Når hun ser på børneopdragelse i dag, bliver hun forarget over, hvordan nogle danske forældre sløser i opdragelsen af deres børn.

"Jeg synes, det er at gøre dem en bjørnetjeneste, for hvis ikke du forventer dig noget af dine børn, så får du heller ikke noget ud af dem," siger Mai Manniche.

Masser af regler gør vel ikke, at man får en lykkelig barndom?

"Jeg synes jo, jeg har haft en lykkelig barndom. De har virkelig elsket mig. De har ikke bare tvunget nogle regler ned over mig," forklarer Mai Manniche.

Når det engang bliver hendes tur til at få børn, er Mai Manniche ikke i tvivl. Hun vil føre forældrenes opdragelsesmetoder videre.

"Ja, det vil jeg. Til enhver tid. Jeg bliver så forarget, når jeg hører, at folk lader sine børn på 12-13 år drikke."