SF: Send Lors Doukaev til Belgien nu

16x9

I går fik den etbenede bombemand Lors Doukaev en dom på 12 års fængsel samt udvisning af Danmark for at forsøge at sende en brevbombe til Jyllands-Posten i Viby ved Aarhus.

Lors Doukaev skal dog kun afsone halvdelen af straffen, da han er udvist for bestandigt. I Belgien vil han som udgangspunkt være en fri mand. Og da terroristen allerede har afsonet ni måneder i varetægtsfængsel, vil han blive en fri mand i 2016.

"Det kan godt virke stødende," siger retsordfører i SF Karina Lorentzen til tv2.dk.

Hun kalder sagen for det værste terroranslag på dansk jord, og derfor synes hun i udgangspunktet ikke, at seks års reel afsoning er passende i forhold til gerningen. Retsordføreren har dog en løsning, som hun mener, vil være langt mere passende i alle henseender.

Absurd at give rabat til udlændinge
"Vi bør udnytte de gældende EU-regler. I 2008 blev det i EU-regi vedtaget, at udlændinge kan sendes til afsoning i deres hjemland, og det er altså uden rabatten på den halve tid," siger Karina Lorentzen.

For Lors Doukaevs vedkommende ville det betyde, at han skulle afsone alle 12 år i et belgisk fængsel med forbehold for prøveløsladelse efter belgiske regler.

"Det virker jo absurd, at en dansk terrorist vil få en hårdere straf for samme gerning end en udlænding, da han ikke kan få rabatten på den halve tid," siger Karina Lorentzen.

Ikke præventivt at give rabat
"Det jo er ikke særlig præventivt at give udlændinge rabat. Det er langt mere præventivt, at sende dem til afsoning i deres egne lande," siger Karina Lorentzen.

Hun tilføjer, at løsningen dels vil gøre, at straffen dels kommer til hænge bedre sammen med den kriminelle handling, og dels vil gøre, at Danmark ikke får unødvendige resocialiseringsomkostninger.

EU-loven har været gældende siden 2008, og regeringen har frem til den 5. december 2011 til at sætte forslaget i kraft i Danmark. Der findes dog allerede regler, der gør det muligt at sende Lors Doukaev til afsoning i Belgien. Det kræver blot, at både Danmark og Belgien er enige om aftalen.

DF er enige med SF
Dansk Folkeparti og SF er ikke altid enige om, hvordan samfundet skal bygges op, men i den her sag, går de nærmest hånd i hånd:

"Det er jo noget, vi har ønsket gennem længere tid. Vi har i retsudvalget været i Norge for at tale med den norske Justitsminister. Der er de længere fremme med at få implementeret, at udlændinge skal afsone i deres egne landet. De har blandt andet fået en aftale i stand med Rumænien," siger retsordfører Peter Skaarup, der glæder sig over grænsernes lukning, når nu Lors Doukaev kan være en fri mand i 2016.

BĂĄde Lors Doukaev og Statsadvokaten har 14 dage fra domsafsigelse til at beslutte, om de vil anke sagen, sĂĄ udfaldet er ikke sikkert endnu.

Lars Barfoed er tavs
De Radikales Lone Dybkjær bider mærke i, at dommen lyder på 12 års fængsel og ikke seks år. Men hun synes, at det er en god idé, at dømte skal afsone i deres egne lande.

I Venstre ser retsordfører Kim Andersen ikke nogen grund til at gå i rette med dommen, som han kalder konsekvent.

Hos Enhedslisten tager retsordfører Line Barfoed (E) også dommen til efterretning. Hun tilføjer at Enhedslisten ikke plæderer for strengere straffe.

Det har ikke været muligt at få kommentarer fra Tom Behnke (K), Karen Hækkerup (S) og Simon Emil Ammitzbøll (LA).

Justitsminister Lars Barfoed ønsker ikke at kommentere på sagen, så længe den verserer.