Dansk klimaindsats er standset siden COP15

Siden klimatopmødet i København har regeringens indsats på klimaområdet givet én havvindmøllepark.

36 gange nævnte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ordet "vækst" i sin tale tirsdag ved Folketingets afslutningsdebat. To gange nævnte han ordet "grøn".

Klima stod øverst på dagsordenen i december 2009, mens Danmark gik forrest i kampen for at lande en global klimaaftale, da verdens ledere mødtes i København til klimatopmødet COP15.

Men siden da har det været småt med Danmarks konkrete klimaindsats, skriver dagbladet Information.

Ud over en stor havvindmøllepark ved Anholt har regeringen og Folketinget ingen større beslutninger taget, der konkret har ført til mere vedvarende energi og større energibesparelser.

Det har været ventetid, konstaterer Radikale Venstres formand Margrethe Vestager:

- Vi har spurgt og spurgt og spurgt, om vi ikke snart skulle i gang. Men først skulle Klimakommissionen udkomme, og så skulle vi vente på regeringens klimaplan.

- Begge dele tog lang tid, og i den periode kunne regeringen ikke noget.

Med planen om, at Danmark skal være fri for kul, olie og gas i 2050, har Danmark stadig nogle af de mest ambitiøse klimamål i verden.

Men der er ikke sket mange konkrete tiltag fra centralt hold siden COP15, bekræfter formand for Klimakommissionen og prodekan ved Københavns Universitet, Katherine Richardson.

- En ting er vision, en anden er handling. Og tiden er inde til handling nu, hvor man har visionen, siger Katherine Richardson, der omvendt ser en positiv udvikling i kommunerne og pĂĄ enkelte virksomheder.

Venstres klima- og energiordfører, Lars Christian Lilleholt, mener, at der har været store tiltag og peger på Klimakommissionens klimastrategi og regeringens energiudspil.

Af konkrete tiltag kan han dog ikke nævne andre end havvindmølleparken ved Anholt.

- Men det er også et kæmpe projekt, siger han.

/ritzau/