'Slagteren fra Skjern' får straf i dag

Efter knap 11 år i fængsel falder der i dag dom i sagen om folkedrabet i Rwanda

Efter knap 11 år i fængsel falder der i dag dom i sagen om en formodet højtstående nøgleperson i det rwandiske folkedrab.

Innocent Sagahutu, eller 'Slagteren fra Skjern', som han er blevet kaldet herhjemme, sidder fængslet ved FN's krigsforbrydertribunal for Rwanda.

Innocent Sagahutu, blev i 2000 anholdt i Skjern og udleveret til FN's krigsforbrydertribunal for Rwanda i Arusha, Tanzania. Anklagen mod Sagahutu er, at han som kaptajn og næstkommanderende i en eliteenhed beordrede drabene på 10 belgiske FN-soldater, og meddelagtighed i folkemordet på 800.000 mennesker i 1994.

Drabene på de ti soldater førte nemlig til, at FN trak sig ud af Rwanda, hvorefter massakrerne løb løbsk.

Fik dansk opholdstilladelse
Efter folkemordet flygter Innocent Sagahutu ud af landet, hvor han til sidst ender i Danmark. I 1998 får han politisk asyl og opholdstilladelse i landet.

Her bosatte han sin med familie i Skjern. Men en søndag morgen i februar 2000 blev Innocent passet op af lokale kriminalbetjente. Han var på sin cykel på vej hjem med rundstykker, som aldrig nåede frem.

Innocent Sagahutus hustru, søn og datter er i dag danskere, og Innocent håber selv snart at kunne rejse de 7000 kilometer tilbage fra fængslet i Arusha i Tanzania til Danmark.

"Vil hjem til Danmark"
Ritzau var i går i fængslet i Tanzania og mødte manden bag folkedrabene. Her fortalte han kort om sine håb for fremtiden.

"Min kone og søn har besøgt mig én gang i min tid her. Min datter to gange. Hun studerer på Københavns Universitet. Det er svært at holde kontakt, når man sidder i et fængsel langt væk," fortalte han til Ritzau.

"Jeg vil gerne tilbage og se min familie og venner."

"Det var krig ikke folkemord"
Ifølge anklagen skal han også have tilladt voldtægter mod tutsi-kvinder på hospitalet i hovedstaden Kigali.

Men ifølge Innocent Sagahutu var der tale om krig og ikke om folkemord. Han fortryder intet, men ville dog ønske, at han dengang havde forladt Kigali.

Sagen ved tribunatet mod Innocent Sagahutu og de øvrige tiltalte i folkedrabet begyndte i 2004. I 2009 afsluttes sagen efter 395 retsmøder og fremstilling af i alt 206 vidner. Dommen mod Innocent Sagahutu afsiges i dag.

I alt har danske myndigheder anholdt tre herboende mænd på grund af deres rolle i folkedrabet.