Digital-tv til alle - også i bilen

16x9

Danmarks nye digitale sendernet kan ses gratis af alle _ og systemet er så effektivt, at man også kan se tv i bilen.

Danmarks nye digitale sendernet kan ses gratis af alle - og systemet er så effektivt, at man også kan se tv i bilen.

Af Ole Stuhr

TV 2 og DR træder ind i den digitale tidsalder.

Og hva' så? vil det lyde fra folk med paraboler - vi har da kunnet se digital-tv i mange år.

Jeps - men det her er lidt mere cool:

Du er helt fri for at hænge en parabol op, som skal pege på den rigtige satellit.

Nu kan du køre rundt i din bil, sejle en tur i båden eller for så vidt tage et smut med helikopteren, mens signalet bare brager igennem og skaber ultraskarpe billeder på skærmen.

Det er den ledige kanal på UHF-sendernettet, der nu tages i brug for at bringe foreløbig tre digitale tv-kanaler ud til danskerne: TV 2, DR 1 og DR 2.

Langt de fleste steder i landet vil antennen på taget eller kabeltilslutningen bliver overflødig, så man kan nøjes med en stueantenne.

Og hvor et svagt signal af den gamle, analoge slags betyder 'sne' på skærmen, og hvor reflektionerne skaber 'skygger', er det enten/eller i den digitale virkelighed: Enten er signalet stærkt nok til, at der er billede på, eller også er der sort skærm.

Så i fremtiden er det ukritisk, om antennen rettes direkte mod senderen. Selv en reflektion af signalet vil ofte være nok til at få et billede igennem.

I forbindelse med det kommende medieforlig forventes det, at politikerne vil give private tv-stationer adgang til det digitale sendernet. Nettet anvender en fælleseuropæisk åben standard, men det er endnu usikkert, om alle betalingskanalerne vil benytte sig af den.

For eksempel valgte Viasat for nogle år siden at droppe aftalen med Canal Digital om en fælles digital satellitmodtager.

Så selv om de måtte beslutte at gå med i det nye digitale net, har seerne ingen garanti for, at man kan nøjes med én dekoderboks. Men teknisk er der mulighed for at få saneret stakken af apparater under tv'et.

Udover den basale kvalitetsforbedring giver digitalformatet også en række andre fordele:

 • Ægte 16:9-format
  En 16:9-udsendelse vil blive modtaget i fuld opløsning, hvor alle billedets 576 linjer vil blive udnyttet - i modsætning til det analoge system, hvor billedet bliver uskarpt, når det blæses op på et bredformat-tv.

 • Valgfri undertekster
  Frit fra- og tilvalg af tekstning på skærmen.

 • Programguide
  En detaljeret programguide for de forskellige tv-stationer kan kaldes frem, mens udsendelsen fortsat vises i hjørnet af skærmen. Det er muligt at skifte program, mens guiden er på.

 • Surround-lyd
  Programmer og film, der er produceret i surround, vil blive udsendt i Dolby Digital 5.1-systemet - plus almindelig stereolyd.

 • Tegnsprogstolkning
  Der vil ske simultan tegnsprogstolkning kl. 17 af DR 2 Deadline, kl. 18 af TV 2 | NYHEDERNE, kl. 18.30 af TV Avisen og kl. 19 af TV 2 | NYHEDERNE.

 • TV 2 Ekstra
  Hvis man modtager digital-tv via en MHP-dekoder vil man få adgang til programrelateret indhold, nyheder, sport, vejr og regional-nyheder.

 • DR Ekstra
  Seere med en MHP DTT-modtager har adgang til interaktivt tv i form af DR Ekstra, en avanceret form for tekst-tv med fire indholdsområder: Tv, nyheder, sport og tema.

 • Plads til HD-TV
  Det nye digitale net udsender endnu ikke programmer i høj opløsning, high definition, men når der slukkes for de analoge sendere i 2009, bliver der plads til at skrue op for kvaliteten.

 • MPEG4?
  Senere vil der blive truffet beslutning om at bruge en anden komprimeringsstandard, så der vil blive plads til flere tv-kanaler - og i en højere billedopløsning.