USA: Iran hjælper Syriens Assad

16x9

Iran hjælper i al hemmelighed den sy­riske præsident, Bashar al-Assad, med at slå ned på den demokratibevægelse, der i de seneste uger har vist sig i form af demonstrationer i flere byer.

"Vi mener, at Iran hjælper den syriske regering med materiel i dets bestræbel­ser på at undertrykke sit eget folk," siger en amerikansk regeringsembeds­mand til avisen Wall Street Journal.

Amerikanske embedsmænd oplyser, at de har efterretninger der viser, at Iran har leveret udstyr til sikkerhedsstyr­ker til brug under demonstrationer.

Desuden har iranerne hjulpet med teknologi, som det syriske styre kan bruge til at blokere og overvĂĄge demonstranternes brug af internet og mobiltelefoner.

Frygter at miste vigtig allieret
Wall Street Journals kilder mener, at Irans støtte til præsident Assad afspejler den iranske bekymring for at miste en vigtig allieret i regionen og militær partner mod Israel.

Nogle af de amerikanske embedsmænd udtrykker overraskelse over, at Iran ikke i højere grad har hjulpet Assad, men mener, at der kan være mere assistance på vej, hvis protesterne tager til i styrke.

Syrerne ønsker ikke en grøn revolution
Iran deler desuden ud af de erfaringer, landet selv har gjort sig med Den Grønne Bevægelse, den oppositionsbevægelse som i 2009 strømmede ud i de iranske gader for at protestere mod det omstridte genvalg af præsident Mahmoud Ahmadinejad.

"Syrerne ønsker ikke at se en grøn revolution i deres land. Og iranerne er klar til at hjælpe," siger en kilde i det amerikanske forsvarsministerium.