Venstre ĂĄbner for at droppe FN-konvention

Venstre åbner for at støtte DF-forslag om, at Danmark skal fratræde FN-konvention, der begrænser statsløse.

Det største regeringsparti, Venstre, åbner nu en dør på klem for, at Danmark skal træde ud af FN-konventionen fra 1961.

Denne har til hensigt at begrænse antallet af statsløse og er på det seneste kommet til debat efter den massive kritik af myndighedernes fejlbehandling af unge statsløse palæstinensere.

Dansk Folkeparti har reageret ved at kræve, at Danmark træder ud af konventionen. Den er er grundlovsstridig, mener partiet.

Så langt vil Venstres integrationsordfører, Karsten Lauritzen, ikke gå, men:

- Principielt er jeg enig med DF i, at det er mærkeligt, at det at være statsløs er en fribillet til at begå kriminalitet og alligevel kunne få statsborgerskab, siger han til Politiken.

Karsten Lauritzen vil nu læse DF-forslaget grundigt og så tage endelig stilling til det.

Dansk Folkepartis indfødsretsordfører, Søren Krarup, siger til Politiken, at "Folketingets myndighed ophæves, når man lader FN bestemme, hvem der kan få indfødsret i Danmark".

- Det er noget sjusk, som skal rettes op, mener Krarup.

Ifølge den konservative indfødsretsordfører og formand for indfødsretsudvalget, Tom Behnke, er der imidlertid intet at rette op på. Det er på sin plads at have FN-konventionerne, mener han.

- Vi har en kollektiv forpligtelse i hele verden til at sikre, at mennesker ikke er statsløse, for vi skal ikke have en verden, hvor folk går rundt og er statsløse, siger han til Politiken.

/ritzau/