Portræt: Barfoed er bund konservativ

Portræt: Lars Barfoed er "konservativ helt ind til blodet" _ og vant til modgang

Med det forventede valg af justits­minister Lars Barfoed som Lene Espersens afløser får De Konservative en klassisk konservativ leder, der straks vil stå over for sit livs politiske udfordring i et parti, der har oplevet en tilbagegang uden sidestykke.

Siden 23. februar 2010 har den 53-ĂĄrige Lars Barfoed siddet pĂĄ posten som justitsminister. Han kom til fra posten som transportminister, og forinden havde han tjent som partiets gruppeformand.

"Han er meget intelligent"
Ifølge den konservative Helge Adam Møller er Lars Barfoed bund konservativ:

"Han er enorm arbejdsom, og han er meget intelligent," lyder det fra Helge Adam Møller.

OgsĂĄ Brian Mikkelsen - der indtil i gĂĄr var kandidat til posten som partileder - siger, at Lars Barfoed er et godt valg:

"Han vil være den bedste politiske leder Det Konservative Folkeparti kan få. Han er kompetent, han er visionær, og han er konservativ helt ind til blodet," siger han.

DF hev tæppet væk under ministerdrømme
Posten som gruppeformand fik han tildelt i sommeren 2008, efter et turbulent forløb i december 2006 kostede ham jobbet som familie- og forbrugerminister.

På grund af Rigsrevisionens skarpe kritik af manglende styr på fødevarekontrollen blev han nødt til at forlade ministeriet, efter at Dansk Folkeparti hev tæppet væk under ham - en beslutning en tydeligt bister minister kaldte for "hyklerisk".

"Der er ikke tale om kærlighedsforhold til DF"
Alligevel mener TV 2's politiske redaktør, Henrik Qvortrup, ikke, at begivenhederne i 2006 vil få betydning for samarbejdet mellem støttepartiet Dansk Folkeparti og De Konservative:

"Der er ikke tale om noget kærlighedsforhold til Dansk Folkeparti - det bliver der aldrig, men jeg noterede mig, at Kristian Thulesen Dahl allerede i går aftes sagde, at han synes, at Barfoed er en dygtig politiker," siger Henrik Qvortrup.

Hverken bedre eller værre forhold til DF
Han vurderer, at man ikke skal forvente et hverken bedre eller værre forhold til Dansk Folkeparti med Lars Barfoed ved roret:

"Man knuselsker ikke hinanden, men der vil være et professionelt samarbejde. Husk lige på, at Lene Espersen heller ikke har haft det super med DF - det hører nærmest med, at de skælder lidt ud på hinanden. Men det er rigtigt, at Barfoed har en mere forbeholden tilgang til DF," siger Henrik Qvortrup.

Artiklen fortsætter under videoen

Valgt til Folketinget i 2001
Han er født i 1957 på Frederiksberg og begyndte sin politiske karriere, da han som 17-årig meldte sig ind i Konservativ Ungdom.

Han blev valgt til Folketinget for Frederiksborg Amtskreds i 2001, mens han sad som direktør i bankernes interesseorganisation, Finansrådet.

Fortid i Dansk Arbejdsgiverforening
Før det havde Lars Barfoed, der er uddannet cand.jur. i 1981, en længere karriere i brancheorganisationer som f.eks. Dansk Arbejdsgiverforening, Dansk Organisation af Detailkæder, Butikshandelens Fællesråd og Dansk Handel & Service.

De 17 medlemmer af den konservative folketingsgruppe mødes i dag klokken 12 for formelt at beslutte, hvem der skal følge efter Lene Espersen.