Nazivagten Samuel Kunz er død

16x9

Den formodede krigsforbryder nåede aldrig at blive straffet for de ugerninger, han var tiltalt for

Nummer tre på Simon Wiesenthal-centrets liste over endnu ustraffede naziforbrydere er død.

Samuel Kunz var tidligere vagt i en af nazisternes koncentrationslejre og stod tiltalt for medvirken til drab på 430.000 jøder. Men han nåede aldrig at blive dømt.

"Samuel Kunz døde den 18. november klokken 17.30, antageligt i sit hjem," siger anklager Andreas Brendel, leder af Tyskland centrale enhed for efterforskning af nazistiske krigsforbrydelser.

"Vi har hans dødsattest," siger Brendel.

Kunz blev 89 år.

Nægtede sig skyldig
De tyske myndigheder rejste i juli i år tiltale mod Kunz for medvirken til drabene på 430.000 jøder under Anden Verdenskrig.

Kunz, som har erkendt at have arbejdet i udryddelseslejren Belzec i det tyskbesatte Polen i 1942-1943, nægtede sig skyldig i anklagerne.

Han fastholdt, at han ikke personligt havde været involveret i drab på mennesker.

Skulle vidne mod Demjanjuk
Kunz var også indkaldt som vidne i en anden nazistisk krigsforbrydersag mod den 90-årige John Demjanjuk, en ukrainskfødt tidligere amerikansk bilarbejder, der blev udleveret til Tyskland fra USA i maj sidste år.

Også han var som lejrvagt anklaget for at have deltaget i drabet på titusindvis af jøder i den nazistiske udryddelseslejr Sobibor.

Siden Nürnberg-processerne efter krigen, da adskillige nazistiske håndlangere blev dømt til døden, har tyske myndigheder undersøgt flere end 25.000 sager, men langt de fleste er aldrig bragt for retten.