Kæmpe jordskælv truer Californien

16x9

I Californien venter man på et kæmpe jordskælv, som kaldes "The Big One"

I Californien venter indbyggerne på et kæmpe jordskælv, som de kalder "The Big One". Et jordskælv, som har potentialet til at nå otte på Richterskalaen. Det skriver videnskab.dk.

Ny amerikansk forskning viser, at det store skælv faktisk skulle have været udløst for 40 år siden. Det skriver PhysOrg.com.

Jordskælvet ventes at blive op til 540 kilometer langt og 16 km dybt. Længden svarer til afstanden mellem Skagen og Hamborg. Den sydlige del af brudlinjen - altså der hvor der er kontakt mellem de to tektoniske plader - kan givet et jordskælv på 8,1 på Richterskalaen.

"I gennemsnit går der omkring 100 år mellem de store skælv i området. Der er gået 150 år siden det sidste store, så det jordskælv, vi venter på, skulle faktisk have været kommet engang i løbet af de sidste 40 år. Så sandsynligheden for det kommer, stiger dag for dag," forklarer lektor på San Diego State University Kim Olsen, der i øjeblikket er på gæsteophold på Aarhus Universitet.

Sidst den sydlige halvdel af San Andreas havde et stort skælv var i 1857.

Det er muligt at "The Big One" vil blive voldsommere end det skælv, fordi skælvet vil ryste i længere tid og strækningen skælvet går over vil være længere.