Læger vil operere mod depression

16x9

Indoperation af elektroder i hjernen, som skaber elektrisk gennemstrømning, kan ifølge forsøg i blandt andet Canada og Belgien hjælpe stærkt forpinte, depressive patienter. Nu ønsker også danske læger at lave forsøg med metoden kaldet "dyb hjernestimulation", skriver Kristeligt Dagblad.

"I udlandet har man haft imponerende resultater, hvor mennesker er kommet i arbejde igen efter ikke have fungeret i 10-15 år," siger professor Poul Videbech, ledende overlæge ved Center for Psykiatrisk Forskning.

"Elektroderne kan fjernes igen, og dermed er der ikke tale om et ødelæggende indgreb," fortsætter professoren, der har ansøgt om godkendelse til et kontrolleret forsøg med metoden.

"Selvfølgelig kan der være bivirkninger, men disse mennesker har prøvet alt: medicin, psykoterapi og endog elektrochok uden effekt. De kan ikke leve eller fungere, og for manges vedkommende truer selvmordet. Derfor er det uetisk ikke i det mindste at undersøge det nøjere i Danmark," siger Poul Videbech til Kristeligt Dagblad.

Blandt dem, der er mere skeptiske, er Jesper Vaczy Kragh, post.doc. ved Medicinsk Museion på Københavns Universitet:

"Uanset at indgrebet har en anden karakter, så går man jo ind i hjernen, og det er altid forbundet med en risiko. Og man kan jo spørge, hvor det egentlig stopper. Bliver det andre typer patienter på længere sigt?" siger han.