Tragedie rammer Roskilde Festival: Ni dræbt

Af Orla Rasmussen

Årets rockfestival i Roskilde blev ramt af chok på åbningsdagen, hvor Pearl Jam spillede på Orange Scene for mindst 50.000 tilskuere. Publikum trængte så voldsomt frem mod scenen, at de opsatte bølgebrydere og staben af sikkerhedsvagter intet kunne stille op.

Kort før midnat blev 11 tilskuere kværnet ned i massen foran scenen, og da koncerten lidt senere blev afbrudt og mængden presset tilbage, lå der 11 kvæstede.

22 ambulancer nĂĄede hurtigt frem til stedet, men redningspersonalet mĂĄtte konstatere, at otte var omkommet. Enten mast ihjel eller kvalt.

Endnu én af de kvæstede er kommet meget alvorligt til skade, oplyser politiet. Det drejer sig om en 22-årig australsk mand fra Melbourne, som senere døde af sine kvæstelser.

Tre danske festivalgæster omkommet
Blandt de første identificerede ofre var to 17-årige danskere fra Varde og fra Søborg ved København. Senere kunne politiet i Roskilde bekræfte, at det sidste danske offer var en 22-årig mand fra Århus.

Tre svenske Roskildegæster omkom: en 22-årig fra Malmö, en 20-årig fra Linköping og en 21-årig mand fra Falkenberg.
En 26 år gammel tysker fra Hamburg og en 23 år gammel hollænder fra Heusden omkom ligeledes.

Musikken spiller videre
På et pressemøde udtrykte lederen af Roskilde Festival chok og sorg over den hidtil værste ulykke der har ramt festivalen efter 30 år med et internationalt anerkendt højt sikkerhedsniveau.

Trods sorgen over tragedien var festivalledelsen indstillet på, at de øvrige koncertarrangementer skulle afvikles, mens politiet i Roskilde forsøger at finde ud af, hvordan ulykken kunne ske.

Vidner fra heksekedlen foran Orange Scene skulle afhøres om deres oplevelser af begivenheden, men i første omgang kunne der ikke gives nogen forklaring. Festivalen er vant til at håndtere store menneskemængder, og bølgebrydere og gitterhegn plejer at kunne forhindre alvorlige følger af, at det koger blandt publikum.

Pearl Jam rystet
Allerede pĂĄ et tidligt tidspunkt under koncerten havde det amerikanske rockband Pearl Jam en fornemmelse, af der var problemer pĂĄ vej.

Fra sin plads pĂĄ scenekanten kunne bandets forsanger se, hvordan tilskuerne masede sig frem og dannede klumper.
Han opfordrede flere gange tilskuerne til at rykke bagud, men appellerne var forgæves.

"Det forekommer at være en hændelig ulykke, men alt skete så modbydeligt hurtigt. Når man siger ja til at spille ved en festival af denne størrelse og med det renommé, er det umuligt at forestille sig et så hjerteskærende scenarie. Vores liv vil aldrig blive de samme, men vi ved, at det er ingenting sammenlignet med den sorg, som familie og venner til de berørte oplever. Det er så tragisk...der er ingen ord," skriver Pearl Jam i en presseudtalelse.

Pearl Jam aflyste senere sin koncert i Belgien, der skulle have fundet sted søndag aften.

Sikkerhed ellers o.k.
Ved første øjekast har sikkerheden fungeret, og redningskøretøjer kom hurtigt frem i rigelige mængder, skønner politi og brandvæsen.

Men nede på pladsen foran scenen har oplevelsen været anderledes. Flere, som TV 2/NYHEDERNE talte med, var selv i livsfare og dybt chokerede. Dog er der ikke fremsat nogen direkte kritik af arrangementet.

Derimod siger flere festivaldeltagere, at hele festen burde have været afblæst på stedet. Mange har tilsyneladende også valgt at pakke sammen og rejse hjem.

Resten af Roskilde Festival kommer til at køre under en meget sort skygge efter den ulykke, der ikke kunne ske.
De britiske topnavne Oasis og Pet Shop Boys valgte dog at aflyse deres koncerter på den ulykkesramte Orange Scene lørdag aften. Det skete med gruppernes egne ord 'af respekt for de pårørende til katastrofen'.

Oasis og Pet Shop Boys hæftede sig desuden ved, at der ikke var indført skærpede sikkerhedsforanstaltninger for at undgå nye ulykker ved hovedscenen på festivalen.

Andre festivaltragedier
Den hidtil alvorligste ulykke ved en rockkoncert skete sidste ĂĄr i Minsk i Hviderusland. Her omkom 54 mennesker i panikken for at undgĂĄ et voldsomt regnskyl. De fleste af dem blev trampet ihjel.

Ellers skal man tilbage til Cincinatti, Ohio i 1979, hvor 11 tilhørere ved en koncert med det britiske rockband The Who omkom af luftmangel eller ved at blive presset ihjel.

I Israel blev to mennesker trampet ihjel på en rockfestival i 1995. Forklaringen var, at der var lukket for mange tilhørere ind på et sportsstadion, hvor koncerterne blev afviklet.

I 1969 kostede rockfestivalen i Altamont, Californien, fire menneskeliv blandt tilhørerne til The Rolling Stones' optræden.

Se video:

TV 2/ NYHEDERNE EKSTRA 1.7. klokken 10