Et besøg på Europas vulkaner

Efter den islandske vulkan Eyjafjallajökul gik i udbrud i april er danskerne i stigende grad begyndt at interessere sig for vulkaner, og de kræfter, der ligger bag.

Og der er rig lejlighed for at se vulkaner i Europa, fortæller Henning Andersen, som er vulkanekspert og rejseleder ved Star Tours.

"Der er 30 aktive vulkaner i Island, Og der er også nogle sovende stykker i Grækenland. Der også et par i Tyskland og i Sydfrankrig, som dog ikke har været virksomme de seneste 7 - 8000 år."

Italienske vulkaner mest interessante
Han fremhæver dog de italienske vulkaner Stromboli, Etna og Vesuv som de mest interessante eksemplarer, hvis man selv vil besøge vulkaner.

Stromboli ligger nord for Sicilien på en ø som har cirka 400 indbyggere. Det er kun muligt at komme til øen ved hjælp af båd.

Vulkanen rejser sig 926 meter over havet. Stromboli har været i konstant udbrud de seneste 2500 år. Der forekommer dagligt cirka fire udbrud i timen, hvor man kan se rødt lave sprøjte op fra krateret.

"Det er specielt flot om natten," siger Henning Andersen til Nyhederne.tv2.dk.

I dag er det forbudt at bestige Stromboli uden lokal guide.

Vesuv ligger i Syditalien nær storbyen Napoli. Vulkanen er 1281 meter høj.

"Vesuv trækker vejret i øjeblikket, og den er faktisk temmelig farlig. Der bor cirka 650.000 mennesker i den røde zone, som er den farlige zone omkring vulkanen. Derfor er der også lavet en evakueringsplan for området omkring Vesuv," siger Henning Andersen.

Han mener, at det kun er et spørgsmål om tid, før Vesuv igen går i udbrud.

"Det kan være om et år, men realistisk ser tidshorisonten for et udbrud ud til at være i løbet af 50 - 100 år."

Et af verdens mest kendte vulkanudbrud skete i år 79, da Vesuv sendte store mængder af aske og lava ud over byerne Herculaneum og Pompeji.

Etna er en aktiv vulkan på østkysten af Sicilien i Italien. Vulkanen er 3323 meter høj, hvilket er tre gange så høj som Vesuv.

"Etna er en konstant åben vulkan, så den spyr regelmæssigt lava op. Det sker vel med en fem - ti års mellemrum. I mellemtiden kan man se røg, der kommer op fra krateret," siger Henning Andersen til Nyhederne.tv2.dk.

Se vulkaner med egne øjne
Henning Andersen er netop vendt hjem fra en guidet vulkantur på de to italienske vulkaner Etna og Vesuv.

Hvis du selv skulle have fået blod på tanden og gerne vil besøge en vulkan, så står Henning Andersen i spidsen for tre yderligere en-dagsture til Vesuv og Etna i løbet af efteråret.