Gratis og sund mad fra naturen

Den verdensberømte danske restaurant Noma henter sin mad i den vilde nordiske natur, og nu breder dillen sig

I de "gode gamle dage" var det helt normalt, men efter en årrække i glemslen er ukrudt og naturmad nu ved at få en renæssance. Det er igen blevet populært at gå ud i naturen og finde aftensmad.

Eva La Cour og Hanne Hansen fra Svaneke er nogle af de mange, der går ud i naturen og finder inspiration til middagsbordet. Da TV 2 Nyhederne var med dem på naturjagt, blev der fundet både skovløg, brændenælder, skvalderkål, mælder og mælkebøtter, som kunne bruges i dagens tærte.

"I gamle dage vidste de godt, at man kunne hente mad i naturen, men nu er det gået i glemmebogen. Man kender kun de ting, der bliver dyrket, men vi er altså nogle stykker efterhånden, som mere og mere bruger det, vi kan få i naturen," siger Eva La Cour, der jævnligt finder grøntsager og andet godt i naturen.

Brændenælder kan bruges i mange retter
Eva La Cour skaffer sig god, sund og gratis mad til både frokost og aftensmad, desserter og drikkevarer. Sødskærmen er en af de planter, som hun både bruger i supper, brød og pandekager.

Gederamsen og hvidkløverblomsten bruges til at forsøde teen. Hun putter vildroser i hyldedrikken og mælkebøttesaften, og brændenælder bruges i alt fra lasagne, pastasalat, tærter og brød til pandekager og urtesalt.

De vilde planter har et højt næringsindhold og ofte en kraftfuld smag, fordi de er dyrket frit i naturen. Mange danskere opfatter planterne som ukrudt, men ofte er de faktisk velsmagende, selv om man skal være en smule varsom, da visse planter er giftige. Hvis du er interesseret i at se, hvilke planter du skal holde dig fra, så klik på linket i boksen til højre.

Brændenældesuppe:

150 g topskud og blade
1 stort finthakket løg
1 l vand
2 bouillon terninger

Pil bladene af stænglerne. Hak brændenælder og løg. Brændenælder og løg svitses i olien, og derefter hældes vand og bouillon-terningerne i.
Suppen koges i ca. 10 minutter - og må gerne simre længere.

Gulerodssuppe med vild mælde eller skvalderkål:

150 g løg
100 g selleri i tern
750 g gulerødder
1 liter hønsebouillon
1 spsk. tomatpure
salt og hvid peber
1 dl fløde

Svits løget. Tilsæt gulerødder, selleri, bouillon, og pure. Lad det snurre under låg i ca. 30 minutter.
Blend suppen og hæld den tilbage i gryden. Tilsæt krydderier og fløde. Server med en klat creme fraiche eller et drys af vilde urter.

SkvalderkĂĄlssalat

SkvalderkĂĄl
Mælkebøtteblade
Brøndkarse

Marinade:

1 del solsikkeolie
1 del appelsinsaft
salt og peber

Salat, skvalderkål og mælkebøtteblade klippes i passende stykker, blandes, pyntes med brøndkarse. Ryst marinaden godt sammen og hæld den over salaten.

Stuvede brændenælder og skvalderkål

1 bdt. friske brændeældeskud
1 bdt. frisk skvalderkĂĄl
2½ dl piskefløde
evt. ½ bdt. persille
lidt smør eller rapsolie
havsalt
friskkværnet peber

Topskuddene fra brændenælderne pilles af stænglen. Bladene fra skvalderkålen pilles af stilkene og skylles grundigt i koldt vand. Bladene dryppes af i et dørslag, hvorefter stakken af blade skæres groft ud med en kniv på et skærebræt. Tilsæt evt. et halvt bundt groftskåret persille. Bladene sauteres (varmes i fedtstof uden at brune) i lidt smør eller rapsolie til bladene er blevet bløde. Herefter tilsættes 2½ dl piskefløde lidt havsalt og friskkværnet peber. Det hele koger ind til en cremet konsistens.

Opskrifter fra: www.dk-kogebogen.dk