Kendt læge tiltalt for kunstkup

16x9

Byretten på Frederiksberg lægger i dag lokaler til en ganske spektakulær retssag. En landskendt læge er nemlig tiltalt for at have bestilt tre kunsttyverier, hvor der blev stjålet malerier for mindst to millioner kroner. Lægen nægter sig skyldig.

Han er tiltalt for at have benyttet sig af en mellemmand, som bestilte tyverierne hos flere indbrudstyve. To af disse er tiltalt i samme sag.

Lægen er samtidig tiltalt for at have udstedt en falsk lægeerklæring til en Bandidos-relateret mand.

Derfor vil anklager Tina Davidsen kræve, at hans lægegerning bliver inddraget, hvis han bliver dømt. Derudover ventes en eventuelt fængselsstraf at lande mellem 1 og 2 års fængsel.

Gik målrettet efter Carl Henning Pedersen
Den landskendte læge har tilsyneladende en forkærlighed for den danske kunster Carl Henning Pedersen, for malerier af hans hånd blev stjålet under sagens tre forskellige indbrud. Først blev et maleri af Carl Henning Pedersen stjålet fra en lejlighed i Store Kongens Gade. Det var den 18. maj.

Den 27. juni bestilte lægen - ifølge anklageren - flere malerier. Denne gang fra en Carl Henning Pedersens enkes villa på Linde Alle på Frederiksberg. Tyvene kom af sted med fire malerier. Kun to dage senere vendte to tyve tilbage for at stjæle to billeder mere.

Lægen er også tiltalt for at have forsøgt at sælge malerierne til tre navngivne personer, som ventes at vidne mod ham.

Har siddet fængslet siden august 2009
Lægen blev i et grundlovsforhør i august 2009 varetægtsfængslet, og han har siddet bag tremmer lige siden. Han blev i grundlovsforhøret beskyttet af navneforbud, så derfor kan medierne ikke oplyse hans navn. Dog vil spørgsmålet om navneforbuddet blive taget op som noget af det første på dagens retsmøde.

Sagen ventes at køre over i alt seks retsdage med slutning senest den 4. juni.

Anklageskriftet behandler fire mænd. Lægen, en Bandidos-relateret mand og to indbrudstyve. Lægen er tiltalt for fem af de seks punkter, som beskrives herunder:

2) 18. maj 2009: Bestilling af indbrud i Store Kongens Gade, København K.

Bytte: 8 oliemalerier til anslået værdi af 472.000 kroner - heriblandt et maleri af Carls Henning Pedersen til 400.000 kr. Dertil kommer seks litografier af ukendt værdi.

3) 27. juni 2009: Bestilling af indbrud på Linde Allé, Frederiksberg C.

Bytte: Fire malerier af Carl Henning Pedersen til en værdi af 700.000 kroner. Der var tale om malerierne: "Opadgående stjerne", "Lykken tilstede", "Livets træ" og "Spartakos". Dertil blev en PH-lampe stjålet.

4) 29. juni 2009: Bestilling af indbrud på Linde Allé, Frederiksberg C.

Bytte: To malerier af Carl Henning Pedersen til en salet værdi af 900.000 kroner. Der var tale om malerierne "Tænksom fugl" og "Linedanser".

5&6) 6. juli 2009: Udstedelse af falsk lægeerklæring

Den tiltalte udstedte en lægeattest for at holde en medtiltalt mand ude af Vestre Fængsel. Betalingen for lægeerklæringen skulle ifølge anklageren være to stjålne Kina-stole fra designeren Hans Jørgen Wegner til en værdi af 40.000 kroner.

Det første tiltalepunkt handler om en ulovlig telefon i Vestre Fængsel. Det er kun mellemmanden der er tiltalt for dette punkt.