Pingvinklat-forskning vinder pris

16x9

Forskning i pingviners tarmtryk vinder alternativ nobelpris

Årets såkaldte Ig-nobelpriser for forskning "der ikke kan eller ikke skal gentages", er blevet uddelt ved Harvard-universitetet i USA.

Fire ægte nobelprisvindere uddelte priserne i 10 forskellige kategorier.

Årets pris i kategorien "væskers dyna­mik" gik til et studie ved navn: "Tryk der fremkommer når pingviner klatter - beregninger på fugles afføring". Her sætter forskerne Victor Benno Meyer­Rochow og Jozsef Gal fokus på det tryk i pingviners tarm, der slynger deres afføring væk fra redekanten.

De to forskere fra henholdsvis universitetet i Bremen og Lorand Eotvos-universitetet i Ungarn kunne ikke få visum til USA tidsnok til at personligt at modtage prisen.

"Lad os håbe, at dette ikke har noget at gøre med den eksplosive natur af vores arbejde," siger Victor Benno Meyer-Rochow til BBC Online.

Ig-nobelprisen blev oprettet i 1991 af redaktøren Marc Abrahams, der ønskede at kaste lys over nogle af de mærkelige forskningsprojekter udføres verden rundt.

Årets øvrige vindere er:

Medicin: Gregg Miller fra USA for opfindelsen af Neuticler, der er gummitestikler til hunde, som har fået fjernet kønsdelene.

Fredsprisen: Et britisk forskerhold for kortlægningen af græshoppers hjerneaktivitet mens insekterne så klip fra "Star Wars".

Fysik: John Maidstone fra Australien for hans andel i et eksperiment der begyndte i 1927. Eksperimentet gik ud på at observere en dråbe tjære der falder gennem en indsnævring hvert niende år. John Maidstone deler prisen med en kollega der døde kort efter observationen af dråbe nummer to.

Biologi: Universitetet i Adelaide, Australien, for at have kortlagt de lugte der fremkommer når frøer bliver stressede. I alt 131 frøarters lugte er blevet kortlagt.

Kemi: Forskere fra Universitetet i Minnesota i USA for et projekt om, hvorvidt mennesker kan svømme hurtigere i sirup end i vand.

Økonomi: En opfinder i Massachusetts, USA, for opfindelsen af et vækkeur der løber væk og gemmer sig når det ringer.

Ernæring: En japansk forsker for at have fotograferet og analyseret hvert eneste måltid han har indtaget i 34 år.

Litteratur: Prisen tilfalder de mange nigerianere der har afsendt millioner af emails, hvor modtageren loves andel i et stort beløb, hvis han blot vil udbetale et mindre beløb.

Landbrugshistorie: Et studie med titlen: "Vigtigheden af Hr. Richard Burkleys eksploderende bukser", der handler om New Zealands produktion af mælkeprodukter mellem de to verdenskrige.