Regeringen får skarp kritik fra EU

EU er på vej med en sønderlemmende kri­tik af den danske regerings økonomiske konvergensprogram.

Det skriver Mandag Morgen, der er kommet i besiddelse af Europa-Kommissionens udtalelse, der onsdag behandles på et møde i Bruxelles.

Kommissionen tror ikke, at regeringen vil være i stand til at holde den offentlige sektors udgifter i ro fra 2011, og den mener, at regeringens skøn for den økonomiske vækst fra 2011 er for optimistisk.

Samtidig tvivler Kommissionen på, at det danske konvergensprogram er tilstrækkeligt til at få bugt med det strukturelle underskud.

Nødvendigt at sige farvel til skattestop
Kritikken fra Bruxelles ligger tæt op ad den, Nationalbanken præsenterede i sidste uge i forbindelse med offentliggørelsen af sin kvartalsrapport.

Kommissionen er enig i, at regeringen kan blive nødt til at sige farvel til skattestoppet for at skaffe flere indtægter.

Efterlyser flere reformer
Desuden er Europa-Kommissionen bekymret over, at regeringen ikke har præsenteret et konkret handlingsprogram for, hvordan de offentlige udgifter skal nedbringes og efterlyser "specifikke handlinger" fra regeringens side.

Ifølge Mandag Morgen efterlyser Europa-Kommissionen også flere reformer på arbejdsmarkedet og nævner i den forbindelse efterlønnen som et oplagt sted at starte på reformerne.

Anbefalinger skal tages med næste år
Når Europa-Kommissionens udtalelse er vedtaget på mødet på onsdag, skal det danske konvergensprogram og udtalelsen diskuteres af EU-landenes økonomi- og finansministre.

Processen vil ende med et antal anbefalinger, som den danske regering forventes at tage med, når næste års finanslov skal udarbejdes.