Lykkepiller giver nyfødte abstinenser

16x9

Spædbørn med abstinenser ikke længere et fænomen, der rammer narkomaners babyer

Spædbørn med abstinenser er ikke længere et fænomen, der kun rammer nyfødte børn af narkomaner. Antidepressiv medicin gør også ufødte afhængige, og når de kommer ud, skal de på afvænning. Det skriver Nyhedsbureauet Newspaq.

"Flere og flere gravide får antidepressiva, det som vi kalder lykkepiller. Det giver en svær beslutning for os læger, da ingen medicin er fri for bivirkninger, og det gælder også lykkepiller. Men det er omvendt ikke særlig godt for en gravid at føde, hvis hun ryger tilbage i depressionen. Og det er også farligt for barnet," fortæller overlæge og speciallægeansvarlig for neonatologi på Næstved Sygehus Hristo Stanchev til Nyhedsbureauet Newspaq.

Direkte livsfarligt
Ifølge Lægemiddelstyrelsen er det direkte livsfarligt for børn at blive født af mødre, der er i medicinsk behandling for depression under graviditeten.

"Et amerikansk studie viser, at nyfødte børn, hvis mødre har fået et antidepressivt lægemiddel af typen SSRI (kendt som 'lykkepiller', red.) efter 20. uge i graviditeten, har en forøget risiko for at dø som følge af et fald i iltmætning direkte efter fødslen," skriver Lægemiddelstyrelsen på sin hjemmeside.

Selvom antallet af danskere på lykkepiller er steget gevaldigt, er det ikke muligt at fastslå, hvor mange børn der bliver født med afhængighed af medicinen.