De 7 drab - hævn: Dobbeltdrabet på Femøren

16x9

Makedonske Naum Conevski likviderede to unge mæng på Amager _ en tredje slap væk

Det er tidligt søndag morgen den 20. maj 1984, da telefonen ringer hjemme hos flere af efterforskerne fra Københavns drabsafdeling. Det bliver begyndelsen på en sag, de aldrig glemmer.

Ude på området "Femøren" ved Amager Strand er to unge mænd på 16 og 20 år fundet skudt. Det ligner en ren likvidering.

Fløjtede og nød sin magt
De tre unge mænd Per, Brian og Dennis overnattede omkring et lejrbål på det lille græsareal Femøren på Amager Strand, da de blev antastet af makedoneren Naum Conevski.

Med en pistol i hånden beordrede den 36-årige mand drengene til at udlevere deres pistol. Da drengene nægtede, at de overhovedet havde en pistol, beordrede han dem i stedet ned at ligge, mens han truede dem.

I et par minutter gik han rundt om drengene, mens han fløjtede og nød sin magt. Til sidst gik han hen til 16-årige Dennis og trykkede sin Colt mod hans nakke.

"Skal jeg skyde dig?" spurgte han.

"Nej, nej, nej," råbte Dennis.

Conevski fortsatte videre til den 20-årige Per, som også fik pistolen i nakken med det samme spørgsmål.

"Det er op til dig," svarede Per.

Conevski trykkede øjeblikkeligt på aftrækkeren, og affyrede et skud, som dræbte den 20-årige Per.

"En fremmedarbejder har skudt mine to venner"
I samme sekund kom Dennis på benene og flygtede hen ad stranden. Conevski skød efter ham, og han var uhyggeligt tæt på at ramme sit offer, da en kugle flænsede Dennis jakke og fortsatte forbi hans nakke.

Bagefter gik Conevski hen til Brian og nakkeskød ham.

Kokken 4.27 fik politiet et opkald fra den skrækslagne Dennis.

"En fremmedarbejder har skudt mine to venner nede ved stranden. For helvede, I må gøre noget," lød beskeden, som også blev spillet under den efterfølgende retssag.

De syv drab
Dobbeltdrabet på Femøren er én af de syv sager, som TV 2 tager op i den nye drama-dokumentarserie "De 7 drab".

I syv programmer følger vi politiets efterforskning på baggrund af de syv motiver, der findes til at begå drab; Hævn, jalousi, begær, profit, udstødelse, fanatisme og spænding.

Kendt af hele befolkningen
I programmet om dobbeltdrabet på Femøren forbliver motivet til forbrydelsen en gåde langt ind i efterforskningen. I stedet bliver det de tekniske beviser, der i første omgang leder politiet videre.

For gerningsvåbnet viser sig at være en sjælden revolver, som der kun findes få af i Danmark.

Og det våben peger i retning af en gerningsmand, der i forvejen er kendt ikke bare af politiet, men også i befolkningen.

Han har i månedsvis været forsidestof på Ekstra Bladet, fordi han tilsyneladende har været offer for et justitsmord. Men var der noget avisen overså i jagten på den gode historie?

Kan offeret i virkeligheden være gerningsmanden bag forbrydelsen på Femøren? Og var han et offer?