Nyheder

Lula er ligeglad med COP15-fiasko

Brasilien ved-ta-ger lov, der skal re-du-ce-re lan-dets CO2_ud-slip med 39 procent i 2020

Brasilien honorerer et løfte som landets præsident Luiz Lula da Silva gav på klimakonferencen i København. I går underskrev Lula en lov, der kræver at landets CO2-udslip mindskes med 39 procent i 2020. På COP15-mødet lovede præsidenten, at Brasiliens "frivil­ligt" ville mindske CO2-svineriet med mellem 36,1 og 38,9 procent over 10 år.

Den nye lovgivning bliver dog udsat for kritik, da en række tilføjelser, som skal bestemme, hvor stor en del af nedgangen i udslippet landbrug-, industri-, energi- og miljøsektoren er ansvarlige for, ikke er fastsat.

Greenpeace tror ikke på løfter
Greenpeaces øverste repræsentant i Brasilien kalder loven for en liste over gode intentioner.

"Brasilien kommer som regel med gode taler på den internationale scene ligesom i København, men i praksis holder landet ikke sit ord," siger Sergio Leitao.

Brasiliens energiminister, Carlos Minc, siger, at han glæder sig over, at landet var i stand til at lovgive i henhold til de løfter, der blev givet i København.

"Det er lige meget om Københavnermødet ikke opnåede de resultater, som vi gerne ville. Vi når stadig vores mål," siger han.

København-erklæringen indebærer blandt andet, at temperaturen ikke må stige med mere end 2 grader. Udslip af CO2 skal mindskes, men teksten indeholder ingen bindende krav, hverken på kort (2020) eller på lang sigt (2050).

Derudover får de fattige lande 30 mia. dollar i klimabistand i perioden fra 2010-2012. Som led i aftalen skal landene hver især indberette mål til FN inden udgangen af 2010.