Nyheder

De største røverier i verdenshistorien

Helikopter-rø-ve-ri-et i Sve-ri-ge kan væ-re et af hi-sto-ri-ens stør-ste. Se de stør-ste rø-ve-ri-er gen-nem tid-er-ne her

Udbyttet er endnu ikke gjort op, men svensk politi oplyser, at der kan være røvet op mod en milliard svenske kroner ved nattens røveri mod værdidepotet G4S i Västberga uden for Stockholm. Hvis udbyttet er så stort, skriver helikopterrøveriet sig ind blandt de største i verdenshistorien.

Her har vi samlet en oversigt over de største røverier gennem tiderne.

Af Kristian Jakobsen

Det store værdipapir-røveri i London
Om formiddagen den 2. maj 1990 blev det 58-årige bud John Goddard udsat for et knivrøveri i en sidegade i Londons finanskvarter, City. Goddard blev frarøvet 301 værdipapirer fra Bank of England og andre banker til en værdi, der i dag svarer til over 4.112.000.000 kroner (over fire mia. kr.). Værdipapirerne var udstedt til ihændehaveren og altså så gode som rede penge. Politiet i London og FBI infiltrerede gruppen bag røveriet og fik fat i alle undtagen to værdipapirer.

Bagdad-røveriet
12. juli 2007 slap tre vagter i Dar Es Salaam-banken i Bagdads Karrada-distrikt væk med over 1.174.000.000 kroner (over en mia. kr.). Spekulationer gik på, at røverne havde forbindelse til en de forskellige militante grupper, der hærgede byen efter Saddam Husseins fald, siden de kunne slippe gennem de mange forskellige checkpoints i byen.

Knightsbridge-værdihåndteringen
I juli 1987 slap røvere afsted med, hvad der svarer til 695 millioner kroner fra Knightsbridge-værdihåndteringen i det centrale London.

Røveriet i boksen ved Heathrow Airport
Seks mænd brød ind i Brink's-Mat sikkerhedsboksen ved Heathrow Airport 26. november 1983. Her fandt de 6.800 guldbarrer og flere poser diamanter til en samlet værdi på over 546 millioner kroner.

Kidnappede kone og søn
Den 22. februar 2006 lykkedes det seks mænd at røve, hvad der svarer til over 471 millioner kroner fra en værdihåndteringscentral i Kent i det sydlige England. Røverne tog central-lederens kone og otteårige søn som gidsler og kom på den måde ind i centralen.

Tunnelkuppet mod den brasilianske centralbank
Mellem 10 og 20 røvere havde brugt tre måneder på at grave en 80 meter lang tunnel under en travl handelsgade og ind i den brasilianske centralbank i byen Fortaleza, da de mellem den 6. og 8. august 2005 slap af sted med knap 413 millioner kroner.

Juvel-røveriet i Cannes
Juveler til en værdi af over 394 millioner kroner blev røvet fra en butik i Carlton Hotel i Cannes i Frankrig i 1994. Røverne stormede ind, lige som butikken skulle til at lukke, mens de skød omkring sig med maskinpistoler. Det viste sig senere, at de brugte løst krudt.

Northern Bank i Belfast
19. december 2004 væltede to grupper forklædt som politifolk ind i hjemmene hos de to bankfunktionærer Chris Ward og Kevin McMullan i Belfast og tog dem og deres familier som gidsler. Mens deres familiemedlemmer blev holdt fanget, blev Ward og McMullan instrueret i, hvad de skulle gøre. Næste dag gik de to mænd på arbejde i Northern Bank i Belfast, som om intet var hændt. Sidst på dagen, da alle andre ansatte i banken var gået hjem, lukkede de røverne ind i banken. Røverne fyldte en varevogn med udbyttet, kørte det væk og hentede endnu et læs i banken, før de forsvandt. I alt slap de afsted med, hvad der i dag svarer til 248 millioner kroner. Spekulationer gik på, at det var IRA, der stod bag. Banken var kort tid forinden blevet købt af Danske Bank.

Det største røveri i USA's historie
13. september 1997 røvede en gruppe mænd værdihåndteringen Dunbar Armored i Los Angeles, Californien. En af røverne arbejdede i banken og fik hjælp af nogle venner. Udbyttet løb op i 168 millioner kroner.

Det største røveri i Danmark
Røveriet af pengetransportfirmaet Loomis i Glostrup i 2008 er det kup i danmarkshistorien med det største udbytte. Her lykkedes det fem til seks røvere at slippe væk med 62 millioner kroner.

Kilder: BBC.com, CNN.com, Forbes.com, Guardian.co.