For meget sukker i grød til babyer

16x9

Undersøgelse lavet for Pra-xis vis-er, at der er for meg-et suk-ker i 11 ud af 13 produkter

Når guldklumpen derhjemme skal have mad, tyer mange forældre til færdiglav­et grød i stedet for at lave grøden selv.

Derfor har TV 2's sundhedsmagasin Pra­xis testet 13 forskellige grødproduk­ter i forhold til de nordiske anbe­falinger for spædbørn, som også benyt­tes af Sundhedsstyrelsen.

Anbefaling­erne siger blandt andet, at max ti pro­cent af energien bør komme fra tilsat sukker. Ud af de 13 forskellige typer grød fra Beauvais, Nestlé og HiPP indeholdt kun ét produkt ikke for meget sukker. Og det ene produkt, der faktisk overholdt anbefalingerne, indeholdt til gengæld meget maltodextrin - en stivelse, der ikke lovgivningsmæssigt tæller som sukker, men som bliver spaltet til sukker, så snart det kommer ned i tarmen.

Praxis har ikke kun kigget på det tilsatte sukker, men på de samlede sukkerarter og taget f.eks. frugt- og mælkesukker med.

Optager plads for andre næringsstoffer
Indholdet af sukker er problematisk for børnene både i deres aktuelle udvikling, men også på sigt. Det siger Gitte Gross, der er leder af Nationalt Videnscenter for Fødevarer og Sundhed, og som har testet produkterne for Praxis.

"For det første optager sukkeret pladsen for andre næringsstoffer, der kunne have været i grøden, og i og med at man vænner børn til at spise meget sødt fra starten, giver det dem en præference for sødt senere hen i livet."

Hun påpeger desuden, at mange af grødprodukterne indeholder for lidt fedt.

"En større andel af babyers kost skal være fedt, fordi de skal bruge energi til at vokse, men i høj grad også til at bevæge sig," forklarer hun.

Grød er en del af en samlet kost
Til kritikken siger flere af producenterne, at de ikke mener, man kan analysere det enkelte måltid ud fra de nordiske anbefalinger. De påpeger, at grøden skal ses som en del af en samlet kost.

Det er Gitte Gross enig i, men hun påpeger, at forældrene ikke nødvendigvis er opmærksomme på det.

"Børnene skulle da meget gerne have andet end grød at spise. Men samlet set ved vi jo ikke, hvordan forbrugerne bruger de her produkter, og hvor tit børnene får dem, og jeg mener, at alle måltider bør være optimalt ernæringsmæssigt sammensat," siger Gitte Gross.

Brug grøden i nødstilfælde
Hun advarer forældre mod at bygge spædbørns kost op om den færdiglavede grød.

"Jeg synes, det er noget, man kan bruge i nødstilfælde, men det er ikke noget, jeg vil anbefale, at man giver sine børn hver dag," siger hun.

Samme anbefaling kommer fra Fødevarestyrelsen.

"Fødevarestyrelsen anbefaler, at færdiggrød med et højt indhold af sukkerarter ikke serveres hver dag til børn under tre år," siger kontorchef Else Molander.