Hvad vi stadig ikke ved

16x9

Verden er blevet et mysterium mindre _ Danmark har stadig fem uløste gåder

Tirsdag den 31. maj afslørede 91-årige Mark Felt, at han var kilden "Deep Throat" bag Watergate-skandalen. Kun en lille håndfuld personer vidste ind til da, hvem "Deep Throat" var. Med afsløringen blev verden et stort mysterie mindre. Konspirationsteoretikerne har dog ingen grund til at fortvivle - der er stadig masser af hemmeligheder derude.

Af Peter Møller

I løbet af de seneste 10 år er vores adgang til viden eksploderet.

Men på trods af, at de tidligere sovjetiske arkiver er blevet åbnet, politiet er blevet mere effektivt og informationer kan sendes kloden rundt på et sekund, er der stadig en række gåder tilbage.

Her er fem af de danske som endnu ikke er løst:

1. Løb Erhard Jacobsen virkelig tør for benzin?

Den 17. november 1973 forlod politikeren Erhard Jakobsen Socialdemokratiet og stiftede i stedet partiet Centrum Demokraterne.

Dagen efter måtte statsminister Anker Jørgensen (S) udskrive valg, da Erhard Jacobsen ikke nåede frem til en afstemning i Folketinget. Erhard Jacobsen sagde, at hans bil var løbet tør for benzin.

Regeringens flertal bestod af eet enkelt mandat - Erhard Jacobsens. Ved det efterfølgende valg kom CD i folketinget med 14 mandater.

2. Var beruselse skyld i, at Per Hækkerup lod nordmændene få hovedparten af olien i Nordsøen?

Da Danmarks udenrigsminister Per Hækkerup i 1963 skulle forhandle med nordmændene om deling af Nordsøen med henblik på olieudvinding fik Norge det store oliefelt Ekofisk.

Det var egentlig meningen, at Danmark skulle have haft noget af det norske område som kompensation for et område, vi havde afleveret til Tyskland. Danmark fik imidlertid ingen ting.

Siden dengang har et sejlivet rygte villet vide, at Hækkerup havde været så beruset under forhandlingerne, at han ikke forstod, hvad sagen drejede sig om.

Historikeren Cecilie Wallengren der har haft adgang til dokumenter fra udenrigsministerierne i Danmark og Norge anfægter imidlertid myten om den berusede minister.

3. Aftalte Danmarks udenrigsminister, Peter Munch den tyske besættelse af Danmark med SS-chefen Heinrich Himmler på et møde i Rostock i marts 1940?

Sidst i marts 1940 var den danske udenrigsminister P. Munch bortrejst fra Danmark. Det vides ikke med sikkerhed hvor han var.

Rygter ville efter besættelsen vide, at ministeren havde mødtes med SS-chefen Heinrich Himmler i byen Rostock. Her skulle de to have aftalt et fredeligt forløb af den tyske besættelse af Danmark 9. april.

Det påståede møde skal blandt andet have været skyld i, at kanonen på Middelgrunden blev ordnet, så den ikke kunne skyde, da tyskerne sejlede ind til Langelinie og landsatte tropper. I øvrigt havde Langelinie helt frem til den 8. april været helt fyldt op med skibe - men den 9, var der plads.

En anden teori om P. Munchs forsvinden i marts går ud på, at hans homoseksuelle søn var blevet anholdt i Hamborg, og at han derfor tog til Tyskland.

Munch selv nåede aldrig at vidne om besættelsen - han døde i januar 1948. Hans dagbøger ligger i Rigsarkivet, men det varer mange år, før de frigives.

4. Var H.C. Andersen homoseksuel?

Der er skrevet flere afhandlinger om den store danske digters seksualitet.

Første gang teorien om H.C. Andersen som homoseksuel blev luftet var i 1901 af den danske forfatter Carl Albert Hansen Fahlberg. Siden er teorien dukket frem med jævne mellemrum.

Der findes ingen beviser for, at digteren nogensinde var seksuelt sammen med en kvinde, men på den anden sige heller ikke for, at han havde fysiske forhold til mænd.

Han skriver dog af og til lidenskabeligt om kvinder, f.eks. i sin dagbog d. 11. juli 1842:

"Sandselig stemt, en Lidenskab i Blodet der næsten var dyrisk, en vild Trang efter en Qvinde for at kysse og omfavne, ganske som da jeg var i Syden".

Han skriver dog også om flere mandeforelskelser og, hvad han selv kalder for sin "halve Qvindelighed".

5. Hvem myrdede Kong Erik Klipping?

Under en jagt Sct. Cæcilienat, den 22. november 1286, søgte Danmarks kong Erik Klipping og hans følge ly for natten i en lade ved Finderup.

Her blev de overfaldet af en gruppe maskerede mænd, som myrdede dem alle.

Ved den efterfølgende retssag blev en del af rigets stormænd dømt for at stå bag drabet.

Hovedanklaget var rigets hærchef Marsk Stig Andersen Hvide. Han tilstod aldrig drabet, og han havde heller ingen reel politisk interesse i at se kongen død.

Erik Klipping var så vidt man ved, den sidste danske konge, der blev myrdet