Muslimer bomber seks kirker i Irak

Mindst fire mennesker blev dræbt og 32 såret, da en række kirker blev ramt af bombeangreb i weekenden i Iraks hovedstad, Bagdad. Ifølge tv-stationen CNN blev der rettet angreb mod hele seks kirker.

I Det Hellige Hjertes Kirke i Bagdads al-Karrada-distrikt gik en bombe af, netop som folk ankom til aftenmesse.

"Hvis det her fortsætter, så er der snart ingen kristne tilbage i Irak," siger kirkegænger Sabhan George, der var til stede i kirken, da bomben eksploderede.

Kristne flygter
Der anslås at være mellem 750.000 og en million kristne i Irak, hvor den overvejende del af landets 28 millioner indbyggere er enten sunni- eller shiamuslimer. Men mange kristne er flygtet fra Irak for ikke at blive de militante islamisters ofre.

I oktober flygtede tusindvis af kristne familier fra den nordlige by Mosul, fordi militante grupper truede dem på livet til at konvertere til islam. Mindst 14 mistede livet i Mosul i de to første uger af oktober sidste år.

Amerikanske styrker er væk
Søndagens bomber mod de seks kirker i Bagdad kommer mindre end to uger efter, at de amerikanske styrker trak sig ud af de irakiske byer, og dagen efter en højtstående irakisk general sagde, at angreb fra militante må forventes at komme til at stå på i årevis endnu.

Blodbadet, som fulgte i kølvandet på den amerikanske invasion i Irak i 2003, er imidlertid fortid lige nu, men bombeangreb forekommer stadig jævnligt, selv om kristne langt hen af vejen er blevet skånet, mens sunni- og shiamuslimer har bekriget hinanden.

Bomber gemt i papkasser
Bomberne mod de seks kirker i weekenden understreger imidlertid, at ingen kan vide sig sikre. De fleste af sprængladningerne var gemt i papkasser, mens angrebet mod en kirke i Palæstinagaden i Østbagdad kom i form af en bilbombe.

I den etnisk blandede by Kirkuk i det nordlige Irak blev den kristne chef for det lokale regnskabskontor, Rizko Aziz Nissan, likvideret søndag. Gerningsmændene brugte våben med lyddæmpere, da de skød ham ned foran hans hjem i byen, som ligger 240 kilometer nord for Bagdad.

Motivet bag drabet på regnskabschefen står ikke klart.