Unge piger får bank af kæresten

16x9

Tæsk med støvsugerør, brækket næse og blå mærker. Hver dag bliver danske piger ned til 13 års alderen tæsket af deres jævnaldrende kærester

En 15-årig pige bliver banket af sin kæreste med et støvsugerør, og en 14-årig bliver systematisk tæsket og gemmer de blå mærker for vennerne i skolen.

Helt unge danske piger oplever dagligt at blive tæsket af deres jævnaldrende kærester. Et af de steder de unge pig­er henvender sig er på hjemmesiden fa­milievold.dk. Hvert år skriver omkring 3000 voldsramte børn og unge til hjem­mesidens brevkasse for at få hjælp.

En stor del af henvendelserne er unge piger, der får bank af kærester.

"Det er et kæmpe problem, og vi får utrolig mange henvendelser fra unge, som ikke ved, hvad de skal stille op, fordi deres kærester er voldelige", fortæller Sara Winther, projektleder på familievold.dk

13.000 unge piger får bank
Typisk oplever de unge volden, allerede når de finder deres første kæreste. Det betyder, at de er helt unge, når de for første gang får bank af kæresten. På familievold.dk er det typisk piger mellem 13-16 år, der skriver ind for at få hjælp.

En af dem der skriver, er en 15-årig pige:

"Min kæreste slår mig...han har engang banket mig så meget at jeg brækkede næse og min ene arm"

Og en 16-årig pige fortæller:

"Forleden dag skubbede han mig ikke bare, men han slog mig... Han har flere gange givet mig blå mærker, men jeg har bare set bort fra det. Jeg elsker ham virkelig højt, men han gør mig så ked af det."

Politiet fører ikke statistik over, hvor mange anmeldelser de får om vold blandt unge kærestepar, men ifølge undersøgelsen "Unge og kærestevold" fra Ligestillingsministeriet er volden udbredt.

Hvert år udsættes 13.000 unge piger for vold af deres kæreste, viser undersøgelsen.

Starter med kontrol
Volden blandt de unge starter sjældent med tæsk. Det udvikler sig derimod typisk over tid og bliver værre og værre.

"Det starter typisk i det små. Det kan være kæresten, der henter pigen fra skolen. I starten er det dejligt at blive hentet, men det viser sig hurtigt, at det drejer sig om kontrol fra hans side. Med tiden tager det overhånd, og det ender med, at han kontroller pigen helt. I nogle tilfælde udvikler kontrollen sig også til direkte vold i forholdet"," siger Sara Winther.

Kærestevold er typisk fysisk vold, men der er også flere unge, der lever i et forhold med psykisk vold eller med seksuelt misbrug. Fælles for de forskellige typer af vold er, at den er progressiv, dvs. at den bliver værre, sker med kortere mellemrum og bliver mere alvorlig med tiden.

Hvis far banker, kan jeg også
Mange af de unge, der lever i et voldeligt kæresteforhold, har tidligere oplevet vold i hjemmet.

"De unge selv har typisk levet i en voldelig familie, og for dem er vold derfor en naturlig del af et forhold"," siger Sara Winther fra familievold.dk.

Halvdelen af de drenge, der har levet i en familie med vold, ender med selv at udøve vold mod kæresten, oplyser familievold.dk

Hos pigerne betyder vold i hjemmet, at de accepterer vold i deres forhold. 40 procent af de piger, der tidligere har oplevet vold, accepterer også volden, når det er deres kærester, der slår.