Spis dig til et længere liv

16x9

Sundheds_guru guider dig til at spise, så du styrker sit immunforsvar, får en bedre hukom-melse og forbedre dit syn

Vi ved alle sammen, at indkøbskurven skal bugne af grøntsager, fibre og fuldkorn, hvis vi vil af med dellerne.

Men hvad skal indenbords, hvis vi vil leve længere, have en bedre hukommelse eller beholde et ungt syn.

Den amerikanske sundheds-guru, Jonny Bowden, som har forfattet bestselleren "The 150 healthiest food on earth", har samlet en liste i New York Times, hvor han præsenterer 11 forskellige slags mad, som vi burde indtage i store mængder fordi de strutter af sundhed.

1) Rødbeder: Fordi de er rige på folinsyre og naturligt rød farvestof, hvilket minimerer risikoen for kræft.

Tilberedning: Frisk, rå og revet. Når man varmer rødbeder, mister de en del af de mange anioxidanter, som de indeholder.

2) Kål: Igen fordi det er med til at minimere risikoen for kræft.

Tilberedning: Asien-style i helt tynde strimler eller prop det i burgeren eller sandwichen.

3) Sølvbede: En grøntsag, som efter sigende hjælper til, at dit syn forbliver ungt.

Tilberedning: Hak det og sautér det på panden.

4) Kanel: Hjælper med at kontrollere blodsukkeret og kolesteroltallet.

Tilberedning: Drys det på din kaffe eller havregryn.

5) Granatæbler-juice: Skulle efter sigende sænke dit blodtryk og, så er det fyldt med antioxidanter.

6) Svesker: De indeholder massevis af antioxidanter.

Tilberedning:Pak dem ind i italiensk skinke og bag dem i ovnen.

7) Græskarkerner: Kernerne er det mest ernærigsrige del af græskarret, fordi de indeholder magnesium og mineraler.

Tilberedning: Vend dem på en pande - og spis dem som en snack eller drys dem ud over salater.

8) Sardiner: Af Dr. Bowden betegnes de som "sundhed på dåse". Sardiner indeholder masser af Omega 3-fedtsyre. De indeholder nærmest ingen kviksølv og er fyldt med kalcium. Derudover er indholdet af blandt andet jern, magnesium, fosfor og zink.

Tilberedning: Vælg sardiner i oliven- eller sardin-olie. Spis dem uden noget, på en toast eller i en salat.

9) Gurkemeje: Dr. Bowden kalder det the 'the superstar of spices'. Det har anti-inflammatorisk egenskaber.

Tilberedning:Brug det i scrambled eggs eller i enhver grønsagsret.

10) Frosne blåbær: Forsøg med dyr indikerer, at blåbær giver bedre hukommelse.

Tilberedning:Blend bærrene med yoghurt eller chokolade-soyamælk og drys med mandler.

11) Græskar på dåse: Det er en grøntsag med få kalorier med masser af fibre og masser af A-vitaminer, som styrker immunforsvaret.