Sms-lån skaber splid i regeringen

16x9

Regeringspartierne er uenige om de lynhurtige sms-lån, som fås over mobiltelefonen, men til renter, der kan gå over 100 procent årligt.

Både farten og renten skal styres på lånene, som frister især unge, svage sjæle, der måske står og mangler penge til at give en omgang sent på aftenen, mener Venstre. De Konservative siger foreløbig nej til at regulere.

"Vi mener, at befolkningen er oplyst. Det er kendt, at lånene er dyre," siger politisk ordfører Henriette Kjær.

De Konservative er dog åbne for at lytte til et forslag fra Venstre.

"Men vi har hidtil sagt nej til opstramning," siger hun.

Vil lægge loft på renten
Venstres forbrugerordfører, Tina Nedergaard, vil lægge et loft over renten på de ofte meget dyre lån. Loftet kunne være diskontoen plus 15 procent, sådan som Socialdemokraterne tidligere har foreslået. Samtidig vil Nedergaard have indbygget en fortrydelsesfrist og forsinket udbetalingen af pengene i et døgn eller to. Hun sammenligner stramningen med en sikkerhedssele.

"Fællesskabet skal jo bidrage, når det går galt, og folk sættes ud af deres bolig," siger hun. Når nu den mere etablerede finanssektor lige er reguleret mere på grund finanskrisen, så burde sms-sektoren også blive det, mener hun.

17.000 svenskere gik i fælden
Venstres forbrugerordfører frygter, at lånere uden den store bevidsthed om renter, optager nye sms lån for at betale de gamle. Dermed kan de havne i samme fælde, som 17.000 svenskere er havnet i, nemlig i et register over dårlige betalere. Mange opgiver at tage en uddannelse eller gå på arbejde, fordi de ikke har udsigt til at komme ud af gælden, mener hun.

Forslaget skal behandles af Venstres folketingsgruppe på tirsdag. Politisk ordfører Inger Støjberg finder det fornuftigt.