Nyheder

White Pride: Hooliganisme og nationalisme hånd i hånd

Beretningen om White Pri-de er en be-ret-ning om både hooli-ga-nis-me og mi-li-tant na-tio-na-lis-me

Voldelige overfald på autonome. Hyldest til Adolf Hitler på stadion. Chikane af indvandrere. Hooliganslagsmål. Hærværk mod Enhedslisten. Den racistiske hooligangruppe Ultra White Pride har siden midthalvfemserne sat sit præg på det danske nyhedsbillede. Fortællingen om White Pride er dog langt hen ad vejen en fortælling om det højreorienterede miljø i Århus. Nationalismen og White Pride har fra start gået hånd i hånd.

Ville forsvare sig selv
Det hele starter, da AGF spillede ude mod Brøndby i Superligaen. Her er Brøndbys hooligangruppe South Side Brigade angiveligt på jagt efter AGF-fans efter kampen.

"Vi var nogle der ikke forstod, at det var grund nok til at skulle løbe ud til bussen, Southside kunne da bare vise deres grimme fjæs hvis de havde lyst. I bussen på vej hjem snakkede vi sammen og blev enige om at vi ville samle et GF-firm, der kunne slå fra sig når der var grund til det." Således beskrives gruppens dannelse med White Prides egne ord.

Ultra White Pride er grundlagt.

Gruppen berømmer sig for første gang, da den i maj 1996 går amok på færgen fra Kalundborg til Juelsminde efter pokalfinalen i København mod Brøndby. AGF vinder kampen 2-0, men White Pride går alligevel amok på færgen hjem, hvor de blandt andet smider inventar overbord. Færgen må vende om og 11 mand bliver anholdt.

Starter som vagter for Den Danske Forening
Det står tidligt klart, at White Pride ikke kun er interesserede i fodbold. Sideløbende fungerer flere centrale personer i gruppen som vagtværn for Den Danske Forening. Vagterne skal dæmme op mod voldelige antiracister.

White Pride bliver ad den vej knyttet tættere og tættere til den yderste højrefløj. Senere melder en større gruppe White Pride-medlemmer sig ind i Dansk Folkepartis Ungdom (DFU). Her knytter de endnu flere kontakter, som senere fører til oprettelse af det største højreorienterede netværk Danmark endnu har set; Dansk Front.

White Pride har aldrig lagt skjul på flirten med nazismen. I 2002 fremgår det tydeligt på hjemmesiden, at gruppen støtter Combat 18 (1=A og 8=H = Adolf Hitler). Gruppens hjemmeside lukkes ned kort efter.

Eksklusion fra Dansk Folkeparti
Den åbenlyse flirt med nazismen er Dansk Folkeparti dog ikke videre begejstret for. Derfor ekskluderer Pia Kjærsgaards parti i flere omgange medlemmer af White Pride fra DFU Århus. I 1999 ekskluderes otte medlemmer og i 2002 ryger der ti mere.

Derfor beslutter flere af de ledende folk i White Pride i 2002 at oprette Dansk Front, der er et tværpolitisk nationalt netværk. Øverst i hierarkiet i både White Pride og Dansk Front er manden JEA. I 2002 forklarer han - ifølge Redox - på Dansk Fronts forum, at hooligan-slagsmål er en måde at træne til den kommende racekrig:

"Samtidig er slagsmål en udmærket måde at hærde ungdommen på. Alt for mange danske mænd ligner og opfører sig rent ud sagt som en flok bøssekarle. Pga deres opvækst blandt kællinger og venstresnoede mandlige pædagoger har de mistet enhver lyst til kamp. Fodboldarenaerne er glimrende steder at rekruttere folk til kampen mod det multietniske samfund. Det har jeg selv haft stor succes med. "Hooligans" er folk der tør kæmpe for det de elsker. Det er netop det vi mangler på den nationale fløj."

Fronten vokser
Højrefløjens nye åbne stil bærer frugt. Det vælter ind med medlemmer. Dansk Front tiltrækker både nationalsocialisten og småracisten. Alle trives de under samme fane - for en stund. Fronten skaber sideløbende gode kontakter i udlandet - særligt i Tyskland og Sverige. Blandt andet deltager der hvert år en større dansk delegation til den årlige Salem-march i Sverige, hvor en ung svensk nationalist bliver mindet.

Gruppen er stærkest i Århus, men selv i det venstrefløjs dominerede København, bliver der oprettet en lokalafdeling. De gamle Blood & Honour-aktivister nedlægger deres nazistiske aktiviteter og kører videre i det mere stuerene Dansk Front København.

Som netværket vokser, bliver kernen i Århus mere og mere voldelig. Venstreorienterede overfaldes på må og få. Mens Dansk Front markerer sig igen og igen gør White Pride ikke megen væsen af sig på hooligan-scenen. Gruppen gæster kun sjældent København, hvor Brøndbys South Side United og FCK's Copenhagen Casuals huserer. Når Brøndby og FCK besøger Århus kommer det dog jævnligt til konfrontationer.

Ny generation slår fra sig
2004 byder på gode aktivistiske muligheder for White Pride. Både under Muhammed-krisen og i kampen mod moskeen i Århus skaber White Pride gode kontakter. Samtidig udkommer filmen hooligan-filmen Football Factory, der får hooliganmiljøet i hele landet til at blomstre. Dette fører til at White Pride i 2005 kan indlemme en række yngre medlemmer.

Den 23. juli slår den nye generation af White Pride til for første gang, da seks til otte mand overfalder en 24-årig etiopisk udvekslingsstuderende. Tre mand, der både er med i White Pride og Dansk Front idømmes fire måneders fængsel for overfaldet.

Den 29. november går White Pride til angreb på Café Oskar i Århus, hvor Anti-racistisk netværk holder møde. Inventar bliver smadret og to venstreorienterede får tæsk. En uge efter går White Pride til angreb på caféen igen.

White Pride og Dansk Front udnytter, at de er i overtal i Århus. I København er sagen dog en anden. Her bliver de højreorienterede jævnligt overfaldet af antifascister i denne periode.

Dansk Front opløses
Dansk Front forsøger at holde sig stuerene ved at holde nazismen på afstand, men for mange af medlemmerne nægter at smide hagekorset. Dette skaber intern splid. De fynske ledere forlader netværket i protest, københavnerne gendanner Blood & Honour og talsmand Julius Børgesen fængsles for at opfordre til et brandattentat på et venstreorienteret debatforum. Samtidig hænger Ekstras Bladet og Århus Stiftstidende ledende White Pride-medlemmer ud på deres forsider. Alle disse hændelser fører til at Dansk Front nedlægger sig selv i juli 2007.

En efterfølger står dog allerede klar i kulissen. White Pride-lederne sætter sig tungt på grupperingen Dansk Front Ungdom. De ændrer navnet til Vederfølner og ifølge Redox tvinger White Pride stifterne ud af gruppen.

I Politiets Efterretningstjenestes årsrapport fra 2006-2007 fremgår det, at det er de samme folk der er aktive på højrefløjen. Det foregår bare i forskellige netværk og under forskellige navne. White Pride-folkene har været med hele vejen.

2008 - voldens år
2008 skal vise sig at blive White Prides år målt på voldelige overfald. Her ses et udpluk af gruppen eskapader:

Den 3. april. Der udøves hærværk mod Enhedslisten lokaler i Sejrøgade i Århus. Alene i december 2007 har fire tilfælde af hærværk fundet sted. Gerningsmanden bliver senere dømt i voldsagen fra Århus Banegård.

Den 20. april: Det lykkes White Pride at hænge et banner op på NRGi Park i Århus. På banneret står "Tillykke 18", som betyder "Tillykke Adolf Hitler"

Den 7. maj: 6-7 White Pride-hooligans overfalder to stadionvagter til en Århus Fremad-kamp

Den 28. juni: En antiracist bliver overfaldet og tævet på Århus Bandegård. Fem White Pride-medlemmer idømmes i september to måneders fængsel.

Den 3. august: En 20-årig venstreorienteret bliver overfaldet af White Pride-folk på Store Torv i Århus. Den 20-årige får brud på knogler i ansigtet og hjerneblødninger

Kilder: Artiklen er baseret dels på presseklip, dels på oplysninger fra Politiets Efterretningstjeneste og dels på en rapport, som Redox har udgivet. Redox er et venstreorienteret pressekollektiv, der gør sig i at afdække højrefløjens aktiviteter. Alt, hvad der kan betegnes som partsindlæg fra Redox, er udeladt.